Data publicării:

DRAGOBETE 2022. Cine a fost Dragobete, fiul Babei Dochia

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Se spune că Dragobete a fost fiul Babei Dochia, personajul principal din mitul legat de sosirea primăverii și sfârșitul iernii aspre.

Ziua de Dragobete, 24 februarie, este cunoscută în special drept ”ziua în care păsările sunt logodite”. În această perioadă păsările încep să-și construiască cuiburile și să se împerecheze.

În această zi, considerată neoficial prima zi de primăvară, băieții și fetele adună flori de primăvară și cântă împreună. Fecioarele obișnuiau să adună zăpada care stătea pe pământ în multe sate și apoi o topeau, folosind apa în poțiuni magice pe tot restul anului.

Cei care iau parte la sărbătoarea de Dragobete ar trebui să fie protejați de boli, în special de febră, în restul anului.

Dacă vremea o permite, fetele și băieții culeg ghiocei sau alte plante de primăvară timpurie pentru persoana pe care o curtează. În România, Dragobete este cunoscut ca Ziua Îndrăgostiților.

De unde vine expresia ”sub papuc”

Este o credință comună în unele părți ale României că, în timpul acestei sărbători, călcarea peste piciorul unui partener duce la rolul dominant în relație. Așa că, încercați să vă călcați partenerul pe picior în această zi. De aici vine și expresia ”sub papuc”, atribuită cuiva care este dominat de partener, în relație, scrie alba24.ro

Cine era DRAGOBETE. Superstiții și tradiții pentru 24 februarie

În fiecare an în data de 24 februarie românii sărbătoresc ziua iubirii, Dragobetele. Lucrurile nu au fost mereu așa, iar pe vremea când Dragobete era numit şi Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor, era un zeu tânăr al dacilor, sărbătorit în Muntenia, Dobrogea, Oltenia şi Transilvania la o dată fixă în fiecare an.

Data varia de la o zonă la alta, între 24 februarie şi 28 februarie, 1 martie şi 25 martie. Dragobete era considerat patronul dragostei şi al bunei dispoziţii pe meleagurile româneşti.

În unele tradiţii este considerat Cap de primăvară, Cap de vară, fiu al Babei Dochia şi cumnat al eroului vegetaţional Lăzărică. Dragobetele este identificat cu Cupidon, zeul dragostei din mitologia romană şi cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă.

De Dragobete, păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile. Păsările neîmperecheate în ziua de Dragobete, se spune că rămâneau fără pui până în aceeași zi a anului viitor.

Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel