Dragnea explică regionalizarea. Referendum și de 3 zile dacă este nevoie
Ministrul Liviu Dragnea a explicat proiectul regionalizării, încercând să doboare miturile create între timp. Indiferent de momentul la care noua Constituție va intra în vigoare, se poate face referendum și de 3 zile dacă este nevoie. Odată funcționale regiunile, cetățeanul va avea un birou unic pentru solicitări. Regiunile, 8-10 la număr, vor avea nume proprii și vor avea relație directă cu UE. Ele vor decide cum împart banii și nu se va mai decide de la București. Reechilibrarea dintre sărăcie și bogăție se poate realiza în 7-10 ani.
„Legea e constituțională dar nu poate fi aplicată decât la un an de la adoptare și publicare. Asteptăm motivarea CCR și vom luăm o decizie, căci sunt două proiecte majore. Nu renunț la ideea de a face referendum în acest an. Ancercăm să identificăm modalitatea ca prezența la vot să fie de 50% prin metode legale. Poate să fie și referndum în 3 zile”, a declarat Liviu Dragnea la emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3.
Proiectul Regionalizării trebuie să fie gata până la sfârşitul lunii septembrie, astfel încât, în noiembrie să poată fi organizat un referendum pentru modificarea Constituţiei, este de părere ministrul Dezvoltării Regionale şi administraţiei Publice, Liviu Dragnea. „Dacă referendumul trece, atunci urmează ceilalţi paşi: înfiinţarea regiunilor, prin lege, organizarea alegerilor şi stabilirea unei perioade de tranziţie de un an, un an şi jumătat, timp în care să operaţionalizăm toate instituţiile regionale. În paralel, lucrăm şi la acreditarea fiecărei regiuni pentru a deveni autoritate de management”, a explicat Liviu Dragnea
În aceste condiţii, fiecare regiune va avea o relaţie directă cu Bruxellesul, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu va mai avea decât rol intermdiar. Avantajul principal, constatat deja în Polonia, după regionalizare, ar fi acela că nu se mai pierde timpul şi, implicit, nici bani.
Situația actuală
„Avem de-a face cu lupta întregii țări, inclusiv a bucureștenilor, cu Bucureștiul ca decizie centrală. Prea multă putere și decizie este la nivel central. Resursele financiare sunt îndepărtate de cetățeni. Zone întregi se depopulează. Trăim într-un sistem comunist din punct de vedere administrativ și al legăturilor instituționale. Unul de sorginte sovietică. Cetățenii sunt inferiori sistemului iar sistemul are putere asupra cetățenilor.
Județele nu pierd din putere, regiunile preiau atribuții de la centru. Ministerele reorganizează structurile la nivel regional. Obținem servicii publice mai bune și mai ieftine prin reducerea birocrației, dezvoltare echilibrată prin reducerea diferenteleor dintre săraci și bogați.
Astăzi, cetățeanul este un prizioner al sistemului, merge de la o instituție la altă, este obligat să meargă la București pentru o aprobare/aviz. Sistemul îl obligă să petreacă mult timp pe drumuri. Prin regionalizare, cetățeanul merge într-un singur loc, la Primărie la un ghișeu unic, iar instituțiile lucrează pentru el. Dacă nu avem regiuni, nu au unde să meargă competențele de la minister. La nivelul județelor este imposibil. SUA, Germania și Franța au acest sistem și funcționează bine”, a explicat Dragnea.Nu vor fi nume statistice, ci nume proprii, propuse de cetățeni
„Nu se pot respecta regiunile istorice, căci trebuie să ținem cont de evoluția economiei și de fluxurile migraționale. Transilvania ar fi o regiune mult prea mare. Și Muntenia la fel. Eu nu am prezentat niciodată un proiect final. Facem măsurători aproape în fiecare zi. Nu vor mai fi nume statistice, ci nume proprii prin care să stimulăm sentimentul de identitate. Avem de-a face acum cu depopulare și sărăcire lângă orașele mari. E mai simplu ca investitorii să meargă la București sau alte noduri economice. Dincolo de autostrăzi, care vor fi, trebuie făcută legăturile de comunicație cu zonele intermediare că să putem da acces la dezvoltare”, a declarat Liviu Dragnea.Cum vor funcționa regiunile
Românii trebuie să înțeleagă că nu se vor adopta legi la nivel regional, ci doar hotărâri. Dispar anumite locuri de muncă de la București. Nu se descenralizează în niciun caz Armata, Poliția, Justiția, serviciile de informații, Jandarmeria sau Vama”, a garantat ministrul Dragnea.
Maghiarii nu vor avea regiune proprie
„Nu am nimic cu minoritatea maghiară. Să facem o regiune exclusivă pentru ei ar însemna să le facem rău, lor și zonelor respective”, spune Dragnea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News