Data publicării:

Dragnea, premier. Remus Borza: NU va fi. Știe și el - VIDEO

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Politica
WhatsApp

În urma unei decizii a CCR, a luat formă întrebarea potrivit căreia Liviu Dragnea, președintele PSD, ar putea fi premier. Remus Borza a comentat acest subiect, joi, în cadrul unei noi ediții a emisiunii "Borza Analytica".

Deputatul independent Remus Borza, cunoscut drept salvatorul Hidroelectrica, a revenit, joi, 15 februarie, în studioul DC News, unde a discutat despre subiectele cele mai importante. Acesta consideră că liderul PSD nu va fi premier în următorii doi ani, "probabil, niciodată".

"Toată lumea trebuie să înțeleagă. Vedeți Laura Codruța Kovesi a vorbit pe înțelesul tuturor, deci, din punctul acesta de vedere, a avut un efect maxim conferința. Pentru viitor, ce pot să vă spun este că Liviu Dragnea nu va fi prim ministru. Nici anul acesta, nici anul viitor. Probabil, niciodată", a declarat Remus Borza.

Precizare cheie

"Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de un grup de parlamentari PNL și secția reunită de judecători a Înaltei Curți de Casație, cu privire la Legea 304. Dacă avocații lui Liviu Dragnea în speța în care a fost condamnat, ar fi ridicat excepția aceasta, atunci da. Ar fi profitat, dar nu profită. Chiar și eu dacă aș fi ridicat excepția aceasta, nu i-ar fi profitat lui Dragnea. Aici nu e efectul ridică unul o excepție și profită toți", a declarat deputatul independent. "Ca să fie un caz de revizuire sau de contestație în anulare, trebuia să se înscrie într-un termen de 30 de zile de la momentul în care a aflat că doamna judecător Zglimbea s-a pensionat, și că doamna judecător Livia Stanciu s-a pensionat", a adăugat acesta.

Concluzia lui Borza

"Nu va fi prim ministru. Nu profită de decizia Curții Constituționale. Asta știe și el", a concluzionat deputatul independent.

Decizia CCR

CCR a făcut publică Decizia 33 din 23 ianuarie 2018 cu privire la obiectele de neconstituționalitate ridicate în legătură cu modificările aduse Legii 304/2004. CCR a stabilit că este neconstituțional articolul care prevede existența posibilității ca foști judecători, care și-au încetat activitatea, să fie încadrați pentru redactarea proiectelor de hotărâri judecătorești. Argumentele judecătorilor CCR sunt bazate pe cauza "Cerovsek și Bozicnik împotriva Sloveniei" în care CEDO a subliniat că judecătorii care n-au participat la proces nu pot motiva și semna hotărârea judecătorească pentru că nu pot oferi garanția că s-a realizat o bună administrare a actului de justiție. CCR a subliniat că redactarea și motivarea hotărârii judecătorești nu poate fi făcută decât de judecătorul care a participat la dezbateri și deliberări. În caz contrar, s-ar încălca dreptul la un proces echitabil. CCR a mai precizat că "motivarea hotărârii judecătorești este un act inerent funcției judecătorului cauzei, constituie expresia independenței sale și nu poate fi transferată către o terță persoană".

Cazul Liviu Dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Referendumul". Hotărârea de condamnare nu a fost semnată de două dintre judecătoarele care au luat decizia: Livia Stanciu, Luminița Zglimbea. În locul celor două judecătoare, pensionate, a semnat președinta ÎCCJ, Cristina Tarcea.

[citeste si]  

Interviul integral mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel