Drăgaicele și ielele, spiritele care animează prima lună de vară. Pe care dintre ele nu trebuie să le invoci
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Kira Wang)
Sursă foto: Pexels (Kira Wang)
Drăgaicele și Ielele sunt personaje păgâne ale folclorului român care aprind imaginația oamenilor de rând și reprezintă un interes pentru folcloriști și istorici. 

Drăgaicele și Ielele sunt două instanțe cu influențe opuse, aduse în prezent de tradiția orală a folclorului păgân românesc. Fiecăreia dintre ele îi sunt atribuite puteri ce își trag esența din natura înconjurătoare. Unele sunt invocate de oameni pentru ajutor, celelalte sunt temute. Diferite ritualuri au fost practicate pentru a feri oamenii și gospodăriile de ele sau pentru a le chema. 

Drăgaicele sau sânzienele

”Sânzienele sunt zâne, sânzienele sunt flori, sânzienele sunt fete-flori, ipostaze vegetale ale celor mai îndrăgite personaje mito-folclorice de la noi. Sânzienele coboară pe pământ a treia săptămână din iunie, punând stăpânire pe văzduh în ziua de 24. Sunt zâne bune iar oamenii le iubesc și nu se tem de ele. Le cheamă pe nume, și le alintă în felurite chipuri: Reginele Holdelor, Doamnele Călușarilor, Miresele, Împărătesele…

În unele locuri li se spune Drăgaice, de la slavul „draga” (frumoasă, dragă), însă în cea mai mare parte a țării, Sânziene. Mircea Eliade este de părere că Sânzienele continuă un cult roman închinat zeiței Diana (Sanctae Dianae), venerată și pe teritoriul Daciei. Despre ele se povestește că intensifică parfumul florilor, măresc puterea tămăduitoare a plantelor de leac, apără copiii de boli, cresc bobul grâului, sporesc rodul pământului, alungă grindina, înmulțesc păsările cerului, aduc femeilor prunci frumoși iar fetelor mari, ursitul”, scrie Iulia Gorneanu pe site-ul său. 

Ielele, nimfele, rusaliile

”În calendarul străvechi, luna iunie activează tinere divinității feminine ambivalente, seducătoare, zburdalnice, frumoase, dar și răzbunătoare cu cei care le privesc sau le descoperă locurile. Poartă numele de Rusalii, Iele, Sânziene și sunt asemenea Nimfelor, Naiadelor, Elfelor, Fee-lor şi Dryadelor, dansează în horă iar locul pe care joacă rămâne pârjolit. Cine le calcă locul, înnebunește, cine din le aude cântecul, rămâne mut iar cine bea apă din izvoarele lor primește pedepse cumplite. Boala pricinuită de iele e nepământeană, misterioasă, și se poate vindeca doar prin descântece și vrăji.

Apar uneori întrupate în tinere fete cu veșminte albe și cununi din flori, alteori apar ca niște năluci, făpturi iluzorii ce vrăjesc oamenii prin cântecele și dansurile lor. Țăranii se tem de ele, poartă foi de pelin la brâu și usturoi în sân și nu le spun niciodată pe nume, de teamă că prin cuvânt le-ar putea invoca. Le spun Dânsele, Iele (ele) iar atunci când doresc să le intre în graţii le alintă: Măiestrele, Frumoasele, Zânele, Domnițele. Numele lor sunt secrete și se povestește că doar vrăjitoarele le cunosc”, mai scrie etnologul. 

Ce să faci în noaptea de Sânziene pentru a primi bunăvoința lor

”În Noaptea de Sânziene, feriga (plantă despre care se știe că nu înflorește niciodată) face o floare albă, strălucitoare ca o stea. Se povestește că cine o vede capătă puterea de a citi gândurile oamenilor și de a afla comorile ascunse. Animalele grăiesc cu glas de om și, dacă le asculți, poți afla de la ele toate tainele lumii.

În Noaptea de Sânziene înfloresc sânzienele, plante oracol, plante magice, plante tămăduitoare, ipostaze vegetale ale zânelor cu același nume…Dacă dormi cu ele sub pernă, îți arată ursitul, dacă le prinzi în păr ori le pui în sân, ești drăgăstoasă tot anul, dacă te scalzi în roua lor, ești frumoasă și dragă cui vrei tu, dacă îți înfășori talia cu ele, te apără de dureri”, menționează Gorneanu. 

Fii atent...

...există superstiţia conform căreia persoanele care nu sărbătoresc corespunzător această zi vor ajunge să supere Sânzienele. Acestea se răzbună pe femeile care nu sărbătoresc aceasta celebrare, pocindu-le gura. Totuşi, nici bărbaţii nu scapă uşor. Cei care au jurat strâmb sau au făcut unele fapte rele vor suferi pedepse îngrozitoare.

...dacă dimineața florile sunt încărcate de rouă însemnă că Sânzienele ți-au hărăzit o căsătorie în anul respectiv. Prin urmare, fii foarte atentă la ceea ce visezi în noaptea dinspre 23 spre 24 iunie. Se spune că visele din această noapte sunt frânturi din viitor și realitate. Vezi mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel