Fiul președintelui din Uganda e acuzat de răpiri și abuzuri
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Fiul președintelui din Uganda e acuzat de răpiri și abuzuri  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Fiul președintelui din Uganda e acuzat de răpiri și abuzuri / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Fiul președintelui ugandez a fost citat într-o plângere pentru răpiri și abuzuri.

Muhoozi Kainerugaba, fiul președintelui din Uganda, conduce Comandamentul Forțelor Speciale, o unitate militară de elită acuzată de abuzuri la scară largă. Avocații care acționează pentru victimele unor răpiri și torturi de către forțele de securitate din Uganda au numit înalți comandanți militari, inclusiv pe fiul președintelui, într-o plângere adresată Instanței Penale Internaționale (CPI).

De asemenea, procurorii de la CPI examinează deja o declarație venită din partea politicianului de opoziție Robert Kyagulanyi, fostul cântăreț de reggae cunoscut sub numele de Bobi Wine, care a vorbit despre abuzurile la scară largă ale drepturilor omului făcute de forțele ugandeze.

A fost dificil să se identifice persoanele mascate sau vehiculele utilizate în răpiri, precum și torționarii și gardienii din închisoare. Cu toate acestea, avocații, militanții și victimele dau vina pe Comandamentul Forțelor Speciale, o unitate militară de elită, pentru multe dintre abuzuri. Noua plângere va fi trimisă CPI săptămâna aceasta.

Plângerea vorbește sute de răpiri. Unora dintre deținuți li s-a lovit articulațiile sau organele genitale cu fire, au fost arși cu țigări sau li s-au scos unghiile. Cel puțin un deținut a murit în arest, potrivit informațiilor, deși se crede că numărul morților este mult mai mare. Mulți dintre cei răpiți au suferit daune fizice și psihologice semnificative. Purtătorii de cuvânt ai armatei ugandeze au negat în mod repetat răspunderea pentru orice abuz, iar Museveni, președintele țării, a respins acuzațiile potrivit cărora forțele sale ar fi reținut ilegal civili, spunând că armata este „o forță disciplinată” și că partidul său „nu omoară” adversarii politici, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel