Data publicării:

Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment în timpul postului. 5 lucruri esențiale de care trebuie să țineți cont

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @rawpixel.com
FOTO: Freepik @rawpixel.com
Dr. Tudor Ciuhodaru reamintește care sunt cele 5 lucruri esențiale de care trebuie să ținem cont în timpul postului.

Am ajuns la jumătatea postului Crăciunului, iar informațiile legate de modul în care trebuie ținut postul nu sunt de neglijat. Dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgență, a explicat care sunt cele cinci lucruri de care trebuie să ținem cont astfel încât să nu fie nevoie de prezentarea la Urgențe.

”Ce și cum mâncăm în post. 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe. Tot educație pentru sănătate. Asta până când aleșii vor adopta legea Ciuhodaru pentru predarea educației pentru sănătate (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) în toate școlile din România.

A. Riscuri:

1. Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.

2. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.

3. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă.

4. Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.

B. Concret - un regim alimentar echilibrat - trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:

1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;

2. să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;

3. să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);

4. să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);

5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru pe contrul său de Facebook.

De reținut

Potrivit medicul Tudor Ciuhodaru este important de reținut că ”cea mai ieftină și uzuală opțiune este consumul de alimente pe bază de carbohidrați: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb.

Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, cașcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt și ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe”, a explicat medicul.

Mai mult decât atât, acesta recomandă ca postul, care se poate transforma într-un regim alimentar, să țină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic și afecţiuni preexistente, consultând eventual și un nutriționist, astfel încât să nu ajungeți la spital.

FOTO: Freepik @Drazen Zigic

”Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educație pentru sănătate de care să beneficieze toți românii”, a concluzionat medicul Tudor Ciuhodaru.

Citește și: Tudor Ciuhodaru, avertisment în sezonul conservelor: ”E risc de botulism alimentar”. 3 lucruri importante de care trebuie să țineți cont

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel