Dr. Răzvan Ene: Tocurile înalte sunt estetice, dar, pe termen lung, distrug picioarele. Atenție și la șlapi
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Ortopedul Răzvan Ene a spus când ne poate îmbolnăvi încălţămintea pe care o purtăm zilnic.

„În urma unor examene clinice şi imagistice, ne putem da seama dacă mergem corect, iar unul dintre examene este plantograma. Pe un aparat special se văd zonele de presiune. În funcţie de tipul de diformitate, avem metode de corecţie conservatoare. Aici vorbim despre o încălţămite adecvată sau branţuri, care pot fi suficiente”, a spus ortopedul Răzvan Ene la Antena 3.

„Pantofii sport sunt cea mai comodă încălţăminte. Dar nici nu poţi să-i spui unei femei frumoase să nu poarte stiletto. Tocurile înalte sunt estetice, dar pe termen lung distrug picioarele. Apar nişte diformităţi, care se vor manifesta nu doar la nivel funcţional, ci şi dureros. Apar acele monturi. Pe cât posibil, să utilizăm o încălţăminte lejeră. (...) Balerinii nu sunt cel mai recomandat tip de încălţăminte, întrucât au de cele mai multe ori o talpă subţire, care nu urmăreşte curburile anatomice ale tălpii. Sunt la îndemână, dar nu sunt cea mai corectă încălţăminte. (...) Şlapii pot provoca fel şi fel de leziuni cutanate. Nu pot spune că nu este o încălţăminte comodă, dar a se evita. Patologia piciorului se poate repercuta până la  nivelul coloanei vertebrale. O problemă de mers, în timp, se va transpune într-o patologie a genunchiului sau într-o patologie a şoldului”, a explicat Răzvan Ene.

Citește și...

Avem spitale private de top care concurează cu clinici din Occident. Însă sistemul privat de sănătate nu e în competiție corectă cu cel de stat, care se bucură de numeroase avantaje

Sistemul privat de sănătate s-a dezvoltat foarte mult în România, mai ales în ultimii ani. „Au fost făcute numeroase investiții în sistemul privat. Sunt spitale de top care concurează cu clinicile din Occident. S-a investit în aparatură de ultimă oră, s-a investit în medici. Se face și transplant în sistemul privat. Putem spune că a preluat în pandemie o parte a sarcinii sistemului public. Când spitalele publice nu făceau față, sistemul privat a preluat o parte din cazuri, realizând intervenții complexe. Ne-a ajutat să trecem prin pandemie”, a spus, marți, Val Vâlcu, Laszlo Attila precizând ulterior: „Avem o dezvoltare în centrele mari din partea sistemului privat. (...) S-au făcut pași importanți și sper ca și sistemul public să urmeze acest salt, pentru că un pic de concurență nu ar strica.”

„De obicei, concurența este cea care mișcă lucrurile”, a subliniat Laszlo Attila.

„Despre concurență, însă, nu prea putem vorbi. Spitalul public nu are grijă, în sensul în care nu trebuie să-și amortizeze aparatura, care este achiziționată fie de stat, fie de Consiliile locale. Este subvenționat sistemul public, privatul nu primește subvenții pentru salariile medicilor, iar tarifele de decontare către Casa de Asigurări sunt la fel. Investitorul privat aduce bani de acasă pentru a susține competiția, spitalele publice primesc resurse”, a precizat Val Vâlcu.

Laszlo Attila a luat din nou cuvântul: „Aș mai completa la ceea ce ne-ați prezentat. Eu, în continuare, consider că este o situație anti-concurențială și aștept cu mare interes rezoluția forurilor europene în această problemă. De ce spun acest lucru? Practic, tarifele sunt nemodificate de foarte mulți ani. S-au făcut mici ajustări. Iar sistemul public, practic, mai primește o sumă pe lângă sumele decontate de Casa Națională pentru acoperirea creșterilor salariale. Cu alte cuvinte, pentru același serviciu, se plătește aceeași sumă, după care sistemul public mai primește niște bani.”

De asemenea, Laszlo Attila a adăugat: „Sper să ajungem la situația în care să nu mai existe această diferențiere. Și de ce spun acest lucru? Avem deja un sistem unde nu mai vorbim de forma de proprietate a instituției. În învățământ vorbim de instituții acreditate și punct. Indiferent că este privată, de stat. Cred că acesta ar fi un pas important și, în același timp, corelarea cu sistemul de clasificare obținut în urma acreditării și diferențierea finanțării.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel