Data publicării:
Dr. Mircea Dediu, despre paşii prin care este diagnosticat cancerul. "Implică medici de specialităţi diferite"
Dr. Mircea Dediu, medic primar Oncologie, Doctor în Științe Medicale și șeful Secției Oncologie Medicală din Centrul Oncologic SANADOR, a explicat care sunt paşii prin care se identifică tumorile în spitalele din România, dar şi de ce este nevoie de medici de specialităţi diferite în acest proces.
"Managementul integrat al pacientului oncologic îl putem defini ca o abordare multidisciplinară, ce implică medici de specialităţi diferite, în problemele legate de precizarea diagnosticului şi în ceea ce priveşte tratamentul", a declarat dr. Mircea Dediu la interviurile DC NEWS şi DC MEDICAL.
Cum se depistează cancerul
"Suspiciunea se ridică în urma unor simptome nespecifice, pentru care pacientul merge de regulă la medicul de familie. Sigur, şi acesta trebuie să aibă inspiraţia şi abilitatea să suspicioneze o posibilă dezvoltare tumorală. În măsura în care apare această suspiciune, de regulă se merge mai departe cu evaluări imagistice, adică tomografie computerizată, RMN, în funcţie de simptomatologia preponderentă. Dacă aceste investigaţii imagistice susţin diagnosticul tumoral, următoarea etapă este prelevarea a ceea ce se cheamă biopsie, pentru a fi evaluat un fragment tumoral la microscop şi a decide astfel asupra naturii tumorale, malignă sau benignă. Procedura se face cu ajutorul colegilor intervenţionişti, fie ei bronhologi sau gastroenterologi. Sunt chirurgi care, în funcţie de locul în care se găseşte tumora, trebuie să preleveze acest fragment.
Mai departe, fragmentul se trimite către laboratorul de anatomie patologică unde va fi evaluat microscopic şi se va defini natura tumorii. După acest examen se confirmă de regulă prezenţa unei neoplazii. Ulterior, se face o analiză mai complexă, se face o tomografie mai extinsă, pentru a se vedea în ce măsură există metastaze la momentul diagnosticului. În această etapă, colegii imagişti îşi spun cuvântul. După asta, o comisie interdisciplinară va spune care este strategia cea mai potrivită pentru situaţia clinică", a mai spus oncologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News