Dr. Mariu Catană, neurochirurg: Operații salvatoare în cazul tumorilor vertebrale. Chirurgia coloanei vertebrale. INTERVIU
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
operatie transplant
operatie transplant
Dr. Mariua Catană, medic primar neurochirurg la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, vorbește la Academia de Sănătate despre noutățile în chirurgia coloanei vertebrale și operațiile avansante în cazul tumorilor vertebrale. 

Invitatul de astăzi al profesorului doctor Irinel Popescu la DC News în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate” este dr. Marius Catană, neurochirurg cu supraspecializare în chirurgia spinală. 

Chirurgia coloanei vertebrale a trecut prin schimbări spectaculoase în ultimii ani, despre care vorbește în continuare dr. Marius Catană: „Pe scurt, sunt cam trei tipuri de leziuni care se pot aborda foarte bine în chirurgia coloanei vertebrale: patologia tumorală, care este foarte importantă, patologia degenerativă și patologia traumatică. (...) Eu am început neurochirurgia la începutul anilor 90. Profesorii mei de atunci se descurcau foarte greu cu cazurile pe care le aveau și erau tot felul de artificii tehnice la care apelau ca pacienții să meargă bine post-operator. Un pacient care venea cu o fractură de coloană primea de foarte multe ori un corset gipsat și urma să păstreze un repaus la pat poate 2-3 luni. La fel în patologia inflamatorie infecțioasă, la fel în patologia tumorală. În momentul de față, mai ales în ultimii 10-5-3 ani, tehnicile care au apărut permit efectuarea unor operații curative”.

Dr. Marius Catană exemplifică în patologia tumorală. „Tumorile vertebrale, care la coloană 90% dintre ele sunt tumori metastatice, tehnicile actuale de care dispunem permit mobilizarea imediată pacientului, permit efectuarea de tratamente curative. Putem efectua ablații totale sau subtotale ale tumorilor vertebrale, putem efectua reconstrucții vertebrale complexe, avem la dispoziție șuruburi transpediculare, sisteme de sinteză posterioară, corpuri vertebrale sintetice fie din titan, fie din materiale plastice biocompatibile, care permit ablarea tumorii în totalitate și mobilizarea foarte rapidă a pacienților.”

„În ultima perioadă, pacienții operați pleacă din serviciul nostru după o săptămână”, a subliniat dr. Catană. 

Urmărește răspunsul complet:

Vezi interviul integral aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel