Data publicării:

Legislația farmaceutică și modificările CE. Dr. Ioana Bianchi (ARPIM): Propunerile nu țin cont de competitivitatea Europei față de restul lumii

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Dr. Ioana Binachi, directorul pe Relații Externe al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a vorbit despre modificarea legislației farmaceutice.

Dr. Ioana Bianchi, directorul pe Relații Externe al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a vorbit despre strategiile farmaceutice europene, lansate în 2020, care, din acest an, s-au transformat într-un pachet de propuneri legislative, actualmente ajungându-se la faza de emitere a rapoartelor pentru Directiva și Regulamentul care fac parte din modificarea legislației farmaceutice.

”Legislația farmaceutică are patru obiective, focalizate pe acces, pe stimularea competitivității europene a industriei farmaceutice, pe accesul la date pentru îmbunătățirea stării de sănătate și pe pregătirea pentru situațiile de criză sanitară.

Vorbim de două acte importante, de Directivă, care va fi transpusă și adaptată la nivelul statelor membre, și de Regulament, care se aplică integral, fără modificări, la nivelul întregii Uniuni Europene.

Regulamentul se referă la Agenția Europeană a Medicamentului (n.r. EMA) și la legislația privind medicamentele de uz pediatric și orfane.

Pe lângă aceste două acte importante vorbim și de recomandări și de comunicări privind combaterea rezistenței la antimicrobiene.

Deși intenția este lăudabilă, din partea Comisiei Europene, de a oferi un acces echitabil și rapid tuturor cetățenilor europeni, propunerile nu țin cont de competitivitatea Europei față de restul lumii și nici de realitatea accesului la inovația farmaceutică în statele membre”, a explicat dr. Ioana Bianchi în cadrul dezbaterii ARPIM Innovation ”Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație: o viziune europeană”.

Potrivit dr. Bianchi, propunerea urmărește, în forma în care există, să diminueze două instrumente foarte importante considerate de industria farmaceutică pentru stimularea investițiilor.

”Este vorba de perioada de protecție a datelor și perioada de exclusivitate a comercializării pentru medicamentele orfane”, a mai spus reprezentantul  ARPIM.

Mai multe pe video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel