Data actualizării:
Data publicării:

Dr. Herman Berkovits, interviu din adăpost, după atacurile din Israel. Cum sunt aceste „încăperi”: Acum e obligatoriu să le facem așa, nu ca pe vremuri / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Dr. Herman Berkovits Foto: Crișan Andreescu
Dr. Herman Berkovits Foto: Crișan Andreescu
Dr. Herman Berkovits, medicul şi prietenul lui Benjamin Netanyahu, premier al Israelului, a acordat un interviu în exclusivitate la DC News în ziua atacului din Israel.

Dr. Herman Berkovits, personalitate marcantă a lumii contemporane în domeniul ştiinţelor medicale, care se bucură de prestigiu atât în Israel, cât şi la nivel internaţional, ne-a spus cum a fost acea zi teribilă pentru el. Ne-a acordat interviul aflându-se într-un adăpost.

„Din păcate sunt în adăpost. Este o zi foarte rea. Ne-am trezit dimineață că am fost atacați prin surprindere. Hamas a reușit să treacă granița chiar și pe uscat, și prin aer.

A fost o mare surpriză că au reușit să intre și să atace. A fost o zi groaznică. Acești teroriști nu doar că ne-au atacat, dar au trimis, pe timp de zi, mii și mii de rachete spre Israel.

Au atins și câteva orașe precum Tel Aviv. Eu locuiesc la vreo 10 kilometri de Ierusalim. Sirenele au pornit, de două ori, în localitatea mea. Trebuia să fiu în adăpost. Acesta este în locuința mea. Se construiesc, în mod obligatoriu, în caz de situații militare grele.

Pe vremuri, adăposturile erau sub blocuri sau în jurul blocului. Acum este obligatoriu să aibă fiecare casă. Practic este o cameră betonată. În cazul în care îți cade o rachetă, casa poate fi distrusă, dar faptul că ești într-un loc betonat, cu uși și geamuri forjate, foarte bine închise, îți apără viața. Așa mulți oameni și-au salvat viața. Iată că astăzi sunt și eu aici. Dimineață am auzit sirenele și exploziile. Aceste explozii au fost lângă un sat arab. Rachetele au căzut lângă un sat arab, nu peste evrei, așa cum și-ar fi dorit Hamas. Când cade racheta... nu alege dacă ești musulman, creștin sau evreu. Poate să omoare pe oricine”, a zis Dr. Herman Berkovits la DC News și DC News TV.

„Noi deja ne-am obișnuit cu rachetele, din păcate... Nici nu ne mai sperie așa mult. Dar ce s-a întâmplat astăzi este o tragedie colosală”, a subliniat Dr. Herman Berkovits la DC News și DC News TV.

Dr. Herman Berkovits a susținut permanent comunitatea română din Israel și a promovat intens școala medicală românească. Eforturile întreprinse în întărirea relațiilor dintre comunitatea israeliană și cea din România i-au fost recunoscute prin acordarea de titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului București. Președintele României, Klaus Iohannis l-a numit Consul Onorific al României în Israel și i-a decernat Ordinul Național Pentru Merit în grad de cavaler.

Vedeți mai multe aici:

Youtube video image

 

Cel puţin 40 de oameni au fost ucişi sâmbătă în Israel de la începutul ofensivei grupării Hamas, care a lansat rachete şi a infiltrat militanţi înarmaţi în localităţi israeliene, au indicat serviciile de salvare Magen David Adom, citate de AFP, EFE, dpa şi TPS.

 

În acelaşi timp, potrivit Ministerului israelian al Sănătăţii, 779 de persoane rănite au fost internate în spitale israeliene.

Pe de altă parte, cel puţin nouă persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, după ce Israelul a răspuns la atacul Hamas cu lovituri aeriene asupra teritoriului controlat de mişcarea islamistă, au constatat jurnalişti AFP.

Totodată, cel puţin 50 de persoane sunt ţinute ostatice de militanţi palestinieni care au pătruns în Israel, au afirmat surse palestiniene citate de EFE.

 

VEZI ȘI: Un nou tip de război cum nu s-a mai văzut. Excelența Sa Reuven Azar: Ce este diferit față de ce știam în materie de confruntări armate odată cu atacul din Israel - https://www.dcnews.ro/un-nou-tip-de-razboi-cum-nu-s-a-mai-vazut-excelenta-sa-reuven-azar-ce-este-diferit-fata-de-ce-stiam-in-materie-de-confruntari-armate-odata-cu-atacul-din-israel_933242.html#google_vignette

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel