Data publicării:

Dr. Gheorghe Niță, interviu: Testul PSA, simplu și accesibil, recomandat bărbaților după 50 de ani

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Testul PSA ca metodă de depistare precoce a cancerului de prostată este unul din subiectele abordate în cadrul interviului acordat de dr. Gheorghe Niță în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate” de la DC News, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale. 

Testul PSA (antigenul specific prostatic) este un test simplu și ieftin care ar trebui făcut de rutină de către toți bărbații după vârsta de 50-55 de ani. De ce este important acest lucru și cum se derulează protocolul de diagnostic al cancerului de prostată explică, în exclusivitate pentru DC News, dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog, de la Spitalul Ponderas. 

Testul PSA este „unul din markerii cei mai utili în depistarea precoce a unui anumit tip de cancer”, remarcă prof. dr. Irinel Popescu. 

Când trebuie făcut testul PSA

„Recomandarea generală a rămas ca toți pacienții care au trecut de 50 de ani să-și facă acest PSA. Este un test simplu și în funcție de valoarea lui se merge mai departe sau nu în diagnostic. Acum trebuie să mai știm un lucru. Sunt foarte multe cazuri de cancere depistate precoce, chiar anul acesta am avut pacienți de 45-47 de ani, depistate la valori normale ale PSA-ului, dar la care am constatat o creștere, fiindcă ei proveneau din familii cu risc, adică ai căror părinți au avut cancer de prostată. Acesta a fost motivul pentru care am monitorizat activ, periodic, PSA-ul și am constatat o creștere a PSA-ului bruscă, deși era în limite normale. Spre exemplu, cu un an în urmă era un PSA de 1 și vedem că ajunge la 2,5 sau 3 PSA după un an. Este o creștere prea mare care se întâmplă într-un an și atunci trebuie să o iei în considerare”, explică dr. Gheorghe Niță.

Sunt pacienți care își fac PSA-ul o dată, văd că este normal și nu îl mai repetă. Ceea ce este greșit. „Dacă valoarea lui inițială este foarte mică, putem să-l facem și o dată la doi ani. Dacă valoarea PSA-ului, făcut la 50 de ani, este de 2 sau peste, dar în limite normale, atunci e bine să-l facem o dată pe an. Să fie clar: categoria de maxim risc este între 55 și 75 de ani, unde merită să fie făcut de rutină acest test de screening, cu valoare foarte mare de diagnostic”, remarcă dr. Gheorghe Niță. 

Ce se întâmplă dacă rezultatul PSA indică un cancer de prostată

În condițiile suspiciunii unui cancer de prostată, se completează investigațiile cu biopsie prostatică și RMN. „În ultimii 2 ani s-a constatat că RMN-ul poate avea o valoare foarte mare în depistarea cancerului de prostată, așa încât după ce am obiectivat un PSA crescut la un pacient, următorul pas ar fi efectuarea acestui RMN”, recomandă dr. Gheorghe Niță. Biopsia este indicată dacă pe RMN sunt obiectivate modificări suspecte. Puncția prostatică presupune recoltarea unor celule din prostată. Această investigație se face sub control ecografic, pe cale transrectală, cu anestezie locală. „Sigur că nu e o plăcere pentru pacient și există niște riscuri, cel de sângerare sau cel de infecție, pentru că puncția se face transrectal”, precizează medicul. 

Dar nu se poate stabili diagnosticul de cancer de prostată fără această biopsie, subliniază dr. Gheorghe Niță. 

Urmărește răspunsul complet în video: 

Youtube video image

Vezi interviul integral aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel