Dr. Daciana Toma, SNMF: Când începem prevenția? Cu toții ar trebui să ne implicăm
Prevenţia începe din pântecul mamei, când gravidele iau fier pentru a se asigura că bebeluşul nu va fi anemic. Este afirmaţia dr. Daciana Toma care a vorbit în cadrul dezbaterii pe teme medicale din platoul DCNewsTV.
Am auzit cu toții, adesea, că prevenția este mai ieftină decât tratarea bolilor. Părerea unanim acceptată de toţi medicii este că trebuie să facem cât putem de mult pentru a preveni bolile și consecințele lor. Ministerul Sănătății a declarat prevenția ca fiind o preocupare importantă a sa și a inclus chiar în Contractul-cadru obligația ca medicii de familie să facă prevenție.
Când începem prevenţia?
"Prevenţia o începem când copilul e în burtica mamei. Faptul că-i dăm fier gravidei ca să nu aibă anemie bebeluşul deja e prevenţie. Faptul că-i spunem copilului, ca părinte, să nu ducă mânuţa la gură sau să se spele pe mâni, asta e deja prevenţie. Aşa că prevenţia nu ţine doar de un anumit segment profesional. Cu toţii ar trebui să ne implicăm în prevenţie, să facem fiecare ce putem să facem din poziţia pe care o avem. Şi atunci, iniţiativa farmaciştilor de a avea activităţi de prevenţie mi se pare mai mult decât salutară. Prevenţie trebuie să facă şi şcolile şi grădiniţele, bineînţeles sistemul sanitar, inclusiv farmaciile.Trebuie ţinut cont şi de gradul înalt de accesibilitate a oamenilor în farmacii iar asta nu poate fi privită decât ca o oportunitate. Pe de altă parte, serviciile de prevenţie în contract cu casa de asigurări sunt aproape îngropate. Activitatea de prevenţie nu este stimulată deloc, indiferent dacă vorbim de prevenţie primară sau secundară, de depistare activă a bolilor sau dacă vorbim de managementul bolilor" a declarat dr. Daciana Toma, medic formator SNMF, în cadrul dezbaterii de la DCNewsTV.
Prevenţia cuaternară, cel mai nou concept
Inițial, prin prevenție, se înțelegea luarea tuturor măsurile necesare pentru a evita apariția unor stări patologice. Într-un sens mai larg, măsurile includ și terapiile preventive care pot limita progresia bolilor. Prin anii ’80, a început să se facă distincție între cele 3 tipuri de prevenții: prevenția primară – care are ca scop promovarea sănătății și evitarea riscurilor pentru sănătate, înainte de apariția bolii; prevenția secundară – care se face pentru a depista bolile în faza incipientă, asimptomatică; și prevenția terțiară – care are ca scop oprirea sau întârzierea evoluției bolii spre complicații. Mai nou, a fost dezvoltat un nou concept, cel de prevenție cuaternară, concept inițiat de un medic de familie din Belgia, dr. Marc Jamoulle. WONCA (Organizația Mondială a Medicilor de Familie) definește prevenția cuaternară ca fiind acțiunea de identificare a pacienților cu risc de supramedicalizare și de a-i proteja de noile metode invazive, sugerându-i care intervenții sunt acceptabile din punct de vedere etic.
Dezbaterea integrală aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News