Dr Beatrice Dragomir Anghel: Brahiterapia, în ce tipuri de cancer are rezultate spectaculoase
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Dr Beatrice Dragomir Anghel, invitatul de astăzi al Interviurilor DC News și DC Medical, este medic specialist radioterapie la Centrul Oncologic Sanador. Ea a explicat ce înseamnă Brahiterapia, adică radioterapia internă folosită în tratarea cancerului, în ce tipuri de cancer este ea indicată și eficace, dar și care sunt avantajele acestei proceduri pentru pacienți. În unele cazuri, rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase.

Invitată la Interviurile DC News și DC Medical, emisiune transmisă simultan, pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC News și DC Medical, Dr. Beatrice Dragomir Anghel, care este medic specialist radioterapie la Centrul Oncologic Sanador, a explicat că Brahiterapia este una dintre formele țintite ale radioterapiei, care presupune folosirea unor surse radioactive interne, cu țintă clară a volumului tumoral sau a patului tumoral, „cu un control fantastic, care automat se vede în cifrele supraviețuirii și a numărului redus de determinări secundare sau de mestatazare".

Brahiterapia nu e periculoasă

Lumea privește cu speranță noile tehnologii medicale mai ales când vine vorba de cancer. Brahiterapia, o ramură a Radioterapiei care a evoluat major în ultimele decenii, are numeroase avantaje dovedite deja. Apoi, deși vorbim de o iradiere, de fapt n-avem de ce ne teme de pericole.

„Acum sunt sisteme de after loading care pot fi controlate prin consolă, există săli care sunt absolut în siguranță, se poate elibera tratamentul de Brahiterapie, și frica nu ar trebui să mai existe. Da, pregătirea este absolut necesară, trainingul specializat atât pentru medici cât și pentru fizicieni și staff-ul auxiliar, asistentul de radioterapie, chiar și staff non-radioterapie, de exemplu anestezie, sunt instruiți și știu exact ce este de făcut într-o ședință de Brahiterapie, indiferent care ar fi aceea", a detaliat specialistul.

Ce tipuri de cancer se tratează prin Brahiterapie

Această formă de radioterapie, una internă, are anumite indicații terapeutice, de sine stătătoare sau ca adjuvant pentru alte terapii în diferite forme de cancer.

„În ziua de astăzi avem niște indicații foarte clare pentru cancerele ginecologice. Avem în cancerele de col uterin ușor local avansate, folosim absolut în mod curent Brahiterapia pentru controlul dozei totale de iradiere la nivelul colului, de exemplu, folosim foarte clar în endometru, în cancerul de vagin, deci în sfera ginecologică. Folosim și pentru cancerul de vulvă. Pentru partea urogenitală de sex masculin, folosim în prostată, vezică chiar, în cancerele peniene, chiar dacă sunt mai rare, sunt indicații care sunt mai puțin utilizate tocmai pentru că este o metodă foarte specializată și necesită training ultraspecializat. Da, apoi medicații în neoadjuvanță limitate, mai mult tratamente definitive, dar și adjuvanță pentru tratament definitiv", a enumerat dr. Beatrice Dragomir Anghel.

Avantajul primordial al Brahiterapiei este acela că poate rezolva o astfel de problemă fără a necesita o operație deschisă. În plus, în afara faptului că pacientul scăpă de operație, are și șanse mai bune de vindecare, în unele cazuri chiar cu prezervarea organului.

„Da, de exemplu în cancerele ginecologice ușor local avansate nu se practică (intervenția chirurgicală, n.r.), se precizează de la bun început că pacientului nu i se poate rezeca tumoarea respectivă și atunci clar se abordează (prin Brahiterapie, n.r.). Este un stadiu care nu mai poate fi operabil, automat tratamentul respectiv se modifică și se specifică clar că se dorește radioterapie prin adjuvanță cu Brahiterapia, pentru ridicarea dozei respective. Pentru cancerele de prostată, spre exemplu, se practică prezervarea de organ și în cazul cancerelor foarte timpurii, dar și în cele local avansate, unde sunt studii care arată foarte clar că Brahiterapia este cel puțin, dacă nu superioară în anumite cazuri", a continuat medicul de la Centrul Oncologic Sanador.

Rezultate spectaculoase în cancerul de prostată

Mai mult chiar, atunci când vine vorba de cancerul de prostată tratat prin Brahiterapie, rezultatele sunt absolut uimitoare!

În cancerul de prostată tratat prin Brahiterapie, practic, „calitatea urinară, continența urinară, dar și calitatea sexuală, funcția sexuală, sunt la fel dacă nu chiar superioare prostatectomiei, adică operației de scoatere a prostatei", arată dr. Beatrice Dragomir Anghel.

Condiția esențială ar fi, însă, pentru implantul cu semințe radioactive, ca pacientul să ăvină la tratament în stadii precoce, dar terapia funcționează în egală măsură „și pentru cazurile local avansate, unde se combină radioterapia externă cu Brahiterapia și calitatea vieții (pacientului, n.r.) clar este superioară, dar aici nu mai este vorba de intervenție chirurgicală pentru în cazurile de cancere de prostată local avansat nu se mai practică prostatectomia cu scop curativ. Atunci ai două ținte: controlul local dar și calitate avieții pacientului".

Ce sunt semințele radioactive folosite în Brahiterapie, cum se folosesc ele efectiv la pacienți și ce avantaje suplimentare aduc acestora, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel