Dr. Adrian Wiener, despre benzodiazepina în combinație cu alcool, luată de Ana Morodan: În momentul acela devii practic o armă albă pe șosea
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Medicul Adrian Wiener a vorbit despre cazul Anei Morodan, vedeta pusă sub control judiciar pentru că a fost prinsă beată și drogată la volan.

Dr. Adrian Wiener a vorbit despre substanțele descoperite în sângele Anei Morodan, după ce vedeta a afirmat că nu s-a drogat, ci a luat doar pastile pentru somn. Medicul a explicat ce este benzodiazepina și cum acționează această substanță dacă este consumată împreună cu alcoolul, în contextul în care Ana Morodan a fost depistată și cu o alcoolemie sub 0,4 la mie în aerul expirat. 

"Benzodiazepina este o substanță care este prescrisă pentru anumite afecțiuni cum este cea declarată de Ana Morodan - insomnia, dar la care există niște atenționări și precauții speciale. Chiar și medicul care dă rețeta atunci când prescrie un astfel de medicament, chiar și prospectul medicamentului respectiv, scrie implicit că afectează capacitatea de a conduce și că trebuie evitat condusul atunci când iei aceste pastile, cu atât mai mult cu cât este de la sine înțeles și foarte explicit, și în prospect, probabil ți în recomandarea medicului, că mixarea acestor medicamente cu alcool le pot accentua aceste efect de reprimare a reflexelor, de lipsă de coordonare, de tulburare a percepției, adică exact ceea ce nu ne dorim atunci când suntem la volan.

VEZI Și: Video - Primele imagini cu Ana Morodan în momentul în care polițiștii o opresc în trafic. Radu Leca: Întotdeauna m-am gândit cine o supără atât de tare, încât să fie atât de tristă

Dr. Adrian Wiener: În momentul acela devii practic o armă albă pe șosea

Este evident că probabil știa acest lucru. Le-a ignorat și de aici rezultă practic comportamentul iresponsabil care pune în pericol viața celorlalți, că despre asta vorbim când spunem despre abaterile de la disciplina rutieră într-o țară în care se moare, se moare gratuit de multe ori. Din punctul meu de vedere, dacă bineînțeles lucrurile să mențin în continuare, că deocamdată sunt niște acuzații care i se aduc, comportamentul cred că este o greșeală.

Nu cred că poți să spui că dacă știam că iau benzodiazepina, mai ales în combinație cu alcool, am crezut că comportamentul meu în trafic este la fel, prevenția și reflexele sunt la fel. Toată lumea știe că nu este așa, doar că le ignori și atunci sigur, în momentul acela devii practic o armă albă pe șosea, devii un pericol pentru ceilalți", a spus medicul Adrian Wiener într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus.

"Efectul acestor medicamente este unul psihotrop"

Întrebat dacă anume combinația de medicamente cu alcool ar fi putut să o facă pe Ana Morodan să nu țină cont de gravitatea situației, după ce fusese deja oprită o dată de polițiști și i se suspendase permisul de conducere, medicul a spus:

"Cu siguranță influențează și reperele de fiecare zi. Evident că nu mai ținem cont atunci când suntem într-o stare euforică, într-o stare în care ni se anulează practic reperele morale, reperele etice și de comportament responsabil. Reacționăm și ne comportăm iresponsabil, ne comportăm într-un fel în care nu am face-o dacă nu am avea această combinație. Sunt droguri psihotrope. Când spun droguri mă refer la medicamente, să presupunem că este vorba doar despre medicamente.

Efectul acestor medicamente este unul psihotrop, adică practic influențează semnificativ comportamentul pe care îl avem, ne duce în zona în care nu mai avem acele filtre morale pe care în mod normal le avem. de exemplu atunci când lovești două mașini sau când un agent de poliție îți spune explicit să te oprești, pentru orice om care se comportă normal sunt lucruri foarte serioase, pe care nu poți să le ignori și ulterior să te urci din nou în mașină, adică este evident că am ajuns într-o zonă de comportament care este profund influențat".

VEZI ȘI: Ce sunt medicamentele luate de Ana Morodan și cum pot afecta capacitatea de a conduce. Ce alte substanțe pot modifica rezultatul testului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel