Dr. Adina Geană (SANADOR): Ce nu știu românii care merg să se opereze în Austria / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wavebreakmedia_micro
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wavebreakmedia_micro
Dr. Adina Geană, director calitate la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitată la interviurile DC NEWS și DC Medical, unde a spus de ce românii aleg să facă intervenții chirurgicale în afara țării. 

Dr. Adina Geană a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, de ce românii preferă să se opereze în străinătate, în condițiile în care intervențiile respective se pot efectua și în România. Potrivit medicului, există două motive. 

„Sistemul sanitar românesc, indiferent că e public sau privat, cum poate stopa această hemoragie de resurse? Vezi anunțul: „Strângem bani pentru un caz grav care trebuie operat în străinătate. Faceți donații!”. De ce în străinătate?”, a întrebat Val Vâlcu.  

Pentru că, în primul rând, există această lipsă de încredere. În al doilea rând, există lipsă sau deficient de informare, oamenii nu știu. De la Casa de Asigurări de Sănătate există o formulă în care se finanțează astfel de situații, în condițiile în care pacientul respectiv arată că un corp medical nu poate să facă acel lucru în România, indiferent de ce zonă sau sector vorbim.”, a spus dr. Adina Geană.

3. -imagine fara descriere- (adina-geana_99711500.jpg)

Formularul E 112 se obține mult prea ușor

„Există formularul E 112. Pacientul se duce, ia trei negații și se duce să își pună stent la Paris. Nu e bine.”, a completat Val Vâlcu.

„Este prea mare ușurința cu care se dau aceste negații, dar, pe de altă parte, puneți-vă și în situația unui astfel de medic. El nu poate să facă, nu are nici informația, nu are nici timpul și nici alte resurse să se informeze până la capăt unde, în România, s-ar putea face.

Nu are resursele, iar noi nu suntem încă organizați astfel încât să avem un registru cu tipologii de servicii: unde, cum, la ce tip de cazuri de adresează.”, a spus dr. Adina Geană.

„Noi avem condiții și dotări peste ce înseamnă AKH Viena"

Dr. Adina Geană a afirmat că în România există dotări și condiții care depășesc uneori cele ale unor spitale de prestigiu internațional, cum ar fi AKH Viena. 

„Dacă vorbim de calitatea serviciilor medicale, prima tentație, că e mai aproape, este Austria, dacă nu, Israel, SUA, unde e foarte scump.”, a spus Val Vâlcu.

O să vă spun că noi avem condiții și dotări peste ce înseamnă AKH Viena și avem, în multe zone din țară, condiții peste ce înseamnă multe din spitalele acestea, dar aici este problema. Sunt acele două aspecte extrem de importante care țin de oameni: încrederea, în primul rând, și, în al doilea rând, aplecarea către pacient.

Foarte multă tehnologie... Comunicarea e oarecum afectată de această supertehnologizare în sănătate pentru că această relație directă, care se stabilește între medic și pacient, generic vorbind, a avut cumva de pierdut prin supertehnologizare, dar acum și noi, ca și alte sisteme de sănătate, ne reorientăm.

Vedeți că și la noi se pune problema medicinei personalizate. Și noi gândim la continuitate. Continuitatea este extrem de importantă pentru pacient, adică nu l-ai luat, i-ai rezolvat problema lui de moment și după nu te mai interesează unde se duce, ce face în continuare. Aici e vorba de acele pachete de servicii și Casa Națională a început să abordeze problematica din perspectiva pachetelor. Se adresează unui tip de caz, cu diverse pachete de servicii, tocmai pentru a-i asigura continuitate în tot procesul și pe secvențe.", a spus dr. Adina Geană la interviurile DC NEWS și DC Medical. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel