Data publicării:

Două milioane de pensionari, lăsați în urmă la recalcularea din septembrie. Augustin Zegrean: Nu cred că poate să iasă ceva bun

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, consideră că 1 septembrie este T0 pentru noul sistem de pensii.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, a făcut precizări importante privind noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie, despre care spune că este ”T0 pentru noul sistem public de pensii”, dar și atrage atenția cu privire la normele de aplicare a acestei legi. 

”Nu am deloc încredere deloc în recalcularea aceasta, pentru că a mai fost o recalculare și nu a câștigat nimeni nimic. Acum spun că au calculatoare, au multe scule, dar nu cred că poate să iasă ceva bun din chestia asta. Mai ales că am văzut și la ce a spus dl Hadăr că vreo 2 milioane de oameni vor pierde, nu vor câștiga prin recalculare. 

Vor rămâne la nivelul de acum, înghețate, că nu le poți scădea, dar nu este ok pentru că viitoarele recalculări o să îi lase în urmă. În fiecare vor trebui să le indexeze (n.r. cu rata inflației) și atunci îi lasă în urmă. Le recalculează pensia, cât ar trebui să primească, rămân la cât primesc acum”, ne-a explicat, în exclusivitate, Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR.

Zegrean: Legea civilă nu poate să retroactiveze

”Legea civilă nu poate să retroactiveze. Legea se dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile. Aici nu este cazul. Este vorba de legea de recalculare a pensiilor, care le recalculează după sistemul de acum. Asta nu înseamnă că aplică legea retroactiv.

De astăzi încolo pensiile se calculează așa, și se recalculează și pensiile aflate în plată tot așa, căci altfel se face dreptate unuia mai mare, decât dacă ai zice că este o lege neconstituțională.

Pentru viitor, nu li se iau banii celor la care vor reieși că au luat mai mult, nici la cei care au primit mai puțin decât trebuia”, a mai spus Augustin Zegrean.

Totodată, acesta a subliniat că data de 1 septembrie 2024, la care intră în vigoare noua lege a pensiilor, este ”T zero pentru noul sistem de pensii, pentru noua lege a pensiilor. (...) Legea pensiilor nu retroactivează, ci recalculează de astăzi înainte, nu dă din urmă.

Dacă ar da din urmă, banii pe care nu i-au luat în perioada aceasta, din 2010 (de când este actuala lege a pensiilor, Legea 263/2010), atunci legea ar fi retroactivă, dar Guvernul nu va fi nebun să îi lase să o aplice. Mai este o problemă, cu normele acestea metodologice de aplicare a legii, au modificat legea și asta nu este bine deloc. Acolo vor fi multe discuții”, a concluzionat Augustin Zegrean.

Citește și: Categoriile care vor lua pensii mai mici dacă se pensionează după 1 septembrie 2024: Prevederile legii 360/2023. Anton Hadăr arată cine e avantajat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel