Două milioane de francezi s-au uitat la ”Maria de România, uimitoarea regină a Carpaților”. Irina Margareta Nistor: A inspirat o lume întreagă - VIDEO
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto Facebook Familia Regală a României
foto Facebook Familia Regală a României
Documentarul ”Maria de România, uimitoarea regină a Carpaților” a avut premiera de curând pe canalul France 3 unde a fost vizionat de peste 2 milioane de francezi. Criticul de film Irina Margareta Nistor a ținut să reamintească românilor cât de norocoşi suntem, ca naţiune, cu un astfel de personaj, idilic şi real în acelaşi timp, care încă ne reprezintă peste hotare.

De curând a avut loc premiera producţiei cinematografice franceze care o are în prim plan pe Regina Maria a României. Documentarul s-a dovedit un real succes. Aproximativ 2 milioane de francezi au vizionat filmul pe postul de televiziune  France 3. Stéphane Bern, un cunoscut om de presă dar şi o personalitate puternic implicată în conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural al Franței, a declarat în spaţiul public în ziua premierei: ”Regina Maria a României este o personalitate românească pentru că este strâns legată de crearea României Mari. A fost în Primul Război Mondial, și, după aceea, o adevărată figură maternă, foarte iubită de români. Ea este în același timp un personaj profund european. Nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, dar și a Țarului Rusiei, este cu totul ancorată în Europa. Așa că, pentru aceia care își pun adesea întrebări despre locul României în Europa, iată și cel mai bun răspuns: Regina Maria a României. " 

Margareta Nistor: Noi am avut Regina noastră în viața reală, nu în basme

Cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor a venit cu un mesaj puternic de conştientizare şi a ţinut să reamintească publicului român că ţara noastră a avut cândva o "alteţă reală, nu din basme" iar asta ar trebui să ne facă să ne simţim mai români şi mai mândri ca niciodată. "Regina Maria a fost un exemplu pentru noi toţi tocmai pentru că şi-a făcut simţită prezenţa în perioade dificile, a mers prin spitale pe vreme de război şi a inspirat o lume întreagă cu actele ei de caritate. Fiecare dintre noi a avut în copilărie câte-o regină preferată din basme. Dar dacă noi am avut de-adevăratelea şi sunt nişte personaje care pot fi oricând înlocuite cu cele de ficţiune, cred că ar trebui să profităm măcar de treaba asta." a spus ea, la Digi24.

Un film despre Regina Maria nu merită văzut doar din sufragerie

Întrebată de reporterul Digi24 dacă filmul documentar ar fi avut acelaşi succes dacă ar fi fost produs în România, Nistor a replicat: "Am remarcat un interes deosebit al publicului din România pentru astfel de documentare istorice. Cu o promovare puternică încât nimeni să nu rateze data lansării şi să treacă neobservat, un film asemănător făcut în ţara noastră ar fi avut probabil acelaşi impact. Frumos ar fi fost să fie proiectat şi pe marile ecrane. E altceva să fie văzut cu toată lumea, eventual în aer liber. Suflarea comună contează. Chiar şi prin mască. Fericirea se simte atunci când eşti mai aproape de cineva decât atunci când vizionezi tu singur la tine în sufragerie." este de părere Margareta Nistor.

Documentarul ”Marie de Roumanie – l’étonnante reine des Carpates” prezintă și imagini de arhivă cu Regina Maria, care a domnit în perioada 1914 - 1927. Infirmieră a soldaților români în spitalele militare în timpul Primului Război Mondial, Regina Maria este recunoscută apoi în toată Europa ca o adevărată ambasadoare a cauzei românești. Nu numai la Paris, dar și în alte capitale europene, ea a susținut interesele românești și a obținut sprijin pentru reunificarea țării, recunoașterea României Mari și a Statului Național Unitar Român. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel