Data publicării:

Două luni de închisoare pentru un mesaj antisemit, condamnarea unui tribunal din Olanda dată unui canadian

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Un cetățean canadian a fost condamnat la 2 luni de închisoare pentru proiectarea unui mesaj antisemit la adresa Annei Frank.

Un bărbat care a proiectat un mesaj antisemit pe Muzeul Anne Frank din Amsterdam a fost condamnat, joi, la două luni de închisoare, în urma deciziei unui tribunal olandez, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Mesajul sugera că jurnalul Annei Frank este fals sau că nu a fost scris de aceasta.

Instanţa l-a condamnat pe Robert Wilson, un canadian în vârstă de 42 de ani care locuieşte în Polonia, pentru proiectarea mesajului, descriind gestul acestuia drept ”o formă de negare a Holocaustului, care este extrem de dureroasă pentru victime şi rudele acestora”.

Cuvintele, proiectate pe clădire în seara zilei de 6 februarie 2023, făceau referire la Anne Frank drept ”inventatoarea pixului”, o aluzie la teoriile conspiraţioniste cu privire la jurnalul ei, care s-au dovedit neîntemeiate.

”Având în vedere importanta semnificaţie simbolică a jurnalului Annei Frank pentru memoria Holocaustului, această declaraţie poate fi văzută ca o formă de negare a Holocaustului”, a declarat tribunalul districtual din Amsterdam.

Anne Frank, de origine evreiască, şi-a scris jurnalul din iulie 1942 până în august 1944 în timp ce stătea ascunsă împreună cu familia sa într-un spaţiu secret, înghesuit, deasupra unui depozit de lângă canal. În acel loc se află în prezent muzeul care îi este dedicat, pe a cărui clădire a fost proiectat mesajul.

Frank şi familia sa au fost capturaţi de nazişti, iar ea a murit în lagărul de concentrare Bergen-Belsen în 1945, la vârsta de 15 ani.

Jurnalul Annei Frank este unul dintre cele mai importante documente apărute în urma Holocaustului.

Wilson a stat deja trei luni într-o închisoare olandeză în aşteptarea verdictului şi a fost eliberat la începutul acestei luni. El nu va trebui să se întoarcă în închisoare deoarece pedeapsa primită este mai scurtă decât perioada în care a stat închis.

Citește și: Una dintre cele mai bune prietene ale Annei Frank, Hannah Goslar, a murit la 93 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel