Urmărește emisiunea live
Două informaţii pe care SUA NU le dă Ucrainei, deşi spun că "Ucraina ar trebui să facă tot ce e necesar pentru a se apăra"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Statele Unite ale Americii furnizează echipamente militare de ultimă generaţie în Ucraina, dar şi informaţii cruciale despre mişcarea trupelor ruseşti pe teritoriul ţării, astfel încât oamenii lui Zelenski să poată organiza o apărare eficientă împotriva forţelor invadatoare. 

"Informaţiile sunt foarte bune, ne spun unde sunt ruşii, astfel încât îi putem ataca şi noi!", a transmis un oficial ucrainean citat de Washington Post. 

Cu toate astea, SUA nu este în război cu Rusia, astfel că asistenţa pe care o oferă Ucrainei este cu scopul de a asigura apărarea ţării împotriva unei invazii ilegale, transmit oficialii americani. Astfel, pentru că nu pot avea control asupra modului în care forţele armate ucrainene folosesc echipamentele militare şi informaţiile, SUA a impus două interdicţii asupra informaţiilor care pot fi oferite. 

În primul rând, transmite sursa citată, SUA nu poate oferi informaţii care să ajute ucrainenii să ucidă ruşi importanţi, cum ar fi ofiţeri seniori sau miniştri. În această categorie ar intra, printre alţii, Vary Gerasimov, şeful Statului Major Rus, şi Serghei Şoigu, ministrul Apărării. Interdicţia nu se extinde şi asupra ofiţerilor militari sau generalilor, dovadă fiind faptul că mulţi dintre aceştia au fost ucişi de la începutul războiului. Se pare, însă, că SUA nu oferă informaţii despre locaţia acestor generali. 

"SUA nu ajută activ la uciderea generalilor ruşi", a transmis un reprezentant al Departamentului de Stat pentru Apărare al SUA. 

În al doilea rând, SUA a decis să nu ofere niciun fel de informaţii care ar ajuta Ucraina să atace ţinte ruseşti din afara graniţelor. Această regulă are ca scop lăsarea SUA în afara conflictului. 

Cu toate astea, oficialii SUA nu au descurajat partea ucraineană să aibă operaţiuni pe cont propriu. 

"Ucraina ar trebui să facă orice este necesar pentru a se apăra de agresiunea rusă", a transmis secretarul de stat Anthony Blinken în aprilie. "Deciziile le aparţin", a mai spus el atunci. 

Scufundarea Moskva, dovadă că informaţiile SUA sunt de calitate 

 

În luna aprilie, forţele ucrainene au văzut nava în larg, însă informaţiile din partea SUA au ajutat la confirmarea ţintei. De altfel, a devenit rutină ca SUA să ofere informaţii despre navele ruseşti din Marea Neagră, mai ales despre cele care au tras cu rachete asupra Ucrainei. 

"Nu am oferit informaţii specifice despre ţintirea navei Moskva ucrainenilor. Nu am fost implicaţi în decizia Ucrainei de a bombarda nava. Ucrainenii au propriile capabilităţi informaţionale şi se pot descurca să urmărească navele ruseşti, ca în acest caz", a transmis John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului. 

Dar fără informaţiile din partea SUA, transmite sursa citată, Ucraina nu ar fi ţintit nava şi nu ar fi irosit două rachete Neptun. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel