Două decenii sub semnul Expresionismului Arhetipal. Expoziție
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 8 mai 2022. Vernisajul expoziției are loc miercuri, 30 martie, începând cu ora 17.00.

Casa Filipescu-Cesianu, din componența Muzeului Municipiului București, va găzdui începând de joi, 31 martie 2022, la sediul său din Calea Victoriei nr. 151, expoziţia de pictură „Constantin Severin – Două decenii sub semnul Expresionismului Arhetipal 2002-2022”, organizată de Asociaţia Eudaimonia Europa. 
Bine-cunoscut în lumea întreagă, nu numai ca pictor, ci şi ca scriitor, Constantin Severin este fondator și reprezentant al expresionismului arhetipal, un curent artistic extins și apreciat la scară mondială, pe care l-a fondat în Bucovina natală, în anul 2001. 

Despre ce înseamnă expresionismul arhetipal, dezvăluia într-un interviu chiar fondatorul acestuia: „Expresionismul arhetipal îşi găseşte locul între cele două paradigme majore ale artei contemporane, figurativul şi abstractul. El reprezintă o căutare spirituală a rădăcinilor comune aflate dincolo de accidentele tragice ale istoriei. Conceptul meu de lucru ca artist vizual, expresionismul arhetipal, deşi pare a fi unul nou descrie de fapt o realitate artistică imemorială. Expresionismul arhetipal este într-adevăr un nou concept, dar cu ecouri de substanţă într-o străveche tradiţie de a concepe arta, specifică şi culturilor din trecutul îndepărtat”.

30 de lucrări reprezentative

„În expoziția de la Casa Filipescu-Cesianu vor putea fi admirate peste 30 de lucrări reprezentative din cele două cicluri - Expresionismul Arhetipal şi Quantum Figurative - care au făcut deja istorie în lumea internaţională a artei şi despre care s-au scris numeroase cronici şi articole în reviste de prestigiu. Cele mai frecvente arhetipuri regăsite în lucrările din expoziție sunt statuetele culturilor primitive, «primordiale»: Gânditorul de la Hamangia, statuetele nubile, în formă de vioară ale culturii Cucuteni, Gumelnița, precum şi Doamna cu hermină a lui Leonardo da Vinci sau pictura Soții Arnolfini a lui Jan van Eyck. Construcțiile plastice ale lui Constantin Severin se dezvoltă pe simboluri figurative şi nonfigurative, pe schimbul dintre semnificațiile lor colective și private, precum și pe aproprierea de simboluri și imagini din arta unor maeştri ai picturii universale”, a afirmat Adina Rențea, curator al expoziției. 

Cu ocazia vernisajului, la care sunt invitați să participe iubitorii de artă contemporană, va fi lansat volumul de poeme „Vieţile pictorilor”, autor Constantin Severin, publicat recent de editura „Eikon” din București. 

Evenimentul este gândit ca o interferenţă a artelor - pictură, literatură şi muzică - prin invitarea cunoscutului cvartet „Arpeggione”, care va susține un recital pentru publicul prezent la eveniment.

Catalogul bilingv (română/engleză) al expoziției, realizat de talentatul designer Valentin Averitai, cu texte semnate de Adina Rențea (curator și organizator), Helen Gørrill (istoric și critic de artă din Marea Britanie) și Toti O’Brien (muzician, scriitor și artist vizual din SUA) va fi distribuit gratuit la vernisaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel