Data publicării:
Două cazuri umane de gripă aviară H5N1. OMS își revizuiește evaluarea riscului global: ”Vigilență sporită în toate țările”
Organizația Mondială a Sănătății colaborează cu autoritățile cambodgiene după ce au fost găsite două cazuri umane confirmate de gripă aviară H5N1 într-o familie din țară.
Descriind situația drept ”îngrijorătoare” din cauza creșterii recente a cazurilor la păsări și mamifere, dr. Sylvie Briand, directorul de pregătire și prevenire pentru epidemii și pandemii, a declarat reporterilor într-un briefing virtual că OMS își revizuiește evaluarea riscului global în lumina evoluțiile recente, potrivit Swiss Info.
Agenția de sănătate a ONU a evaluat ultima dată riscul de gripă aviară pentru oameni ca fiind scăzut la începutul acestei luni.
Autoritățile cambodgiene au raportat joi moartea unei fetițe de 11 ani din cauza H5N1 și au început să testeze 12 dintre contactele ei. Tatăl ei, care prezenta simptome, a fost, de asemenea, testat pozitiv pentru virus.
”Situația globală a virusului H5N1 este îngrijorătoare, având în vedere răspândirea largă a virusului la păsări din întreaga lume și numărul tot mai mare de cazuri la mamifere, inclusiv la oameni”, a spus Briand: ”OMS ia în serios riscul acestui virus și îndeamnă la o vigilență sporită în toate țările”
Briand a adăugat că nu este încă clar dacă a existat vreo transmitere de la om la om, care a fost un motiv cheie pentru a se concentra asupra cazurilor din Cambodgia, sau dacă cele două cazuri s-au datorat ”aceleași condiții de mediu”.
O nouă tulpină de H5N1, a apărut în 2020 și a cauzat un număr record de decese în rândul păsărilor sălbatice și a păsărilor domestice în ultimele luni. De asemenea, a infectat mamifere, stârnind îngrijorări globale.
Cu toate acestea, spre deosebire de focarele anterioare de H5N1, care există de mai bine de două decenii, acest subtip nu provoacă boli semnificative la oameni.
Până acum, doar aproximativ o jumătate de duzină de cazuri au fost raportate la OMS la persoane care au avut contact strâns cu păsări infectate, iar cele mai multe dintre acestea au fost uşoare. Experții au sugerat că virusul ar putea trebui să se schimbe pentru ca transmiterea umană să aibă loc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News