Două cărți despre alienarea contemporană
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Observator cultural continuă seria de întâlniri între liceeni şi scriitori români,  vineri, 19 octombrie, de la ora 19.30, la Muzeul Național al Literaturii Române.

Observator cultural continuă seria de întâlniri între liceeni şi scriitori români, iniţiate în luna mai 2017, având-l ca invitat pentru ediția din luna octombrie a Observator Lyceum pe Cristian Fulaș, autorul romanului Fâșii de rușine (Editura Gestalt Books, 2015, ediția I, Editura Polirom, 2018, ediția a II-a) și al volumului de nuvele Cei frumoși și cei buni  (Editura Polirom, 2018). Evenimentul va avea loc vineri, 19 octombrie, de la ora 19.30, la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București), iar intrarea este liberă. Moderator: Carmen Muşat, redactor-şef al revistei Observator cultural, arată un comunicat MNLR.

La eveniment – organizat de revista Observator cultural și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Alpha Bank – participă elevi de la licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceum pentru proză, inițiat în 2016 și decernat anual, în cadrul Galei Premiilor Observator cultural.

În dezbatere se vor afla două volume de Cristian Fulaș, publicate anul acesta la Editura Polirom: Cei frumoși și cei bun și Fâșii de rușine, ediția a II-a, revăzută. Cei frumoși și cei buni cuprinde cinci nuvele, a căror temă comună este alienarea contemporană. „Volumul recent de proze scurte reprezintă un punct de cotitură în scrisul său: aici se face trecerea de la un tip de discurs, homodiegetic, parțial autoficțional, care a dat rezultate excelente în Fâșii de rușine și După plâns, la altul, elastic, mereu în repliere, mereu adaptat la situație. Cristian Fulaș și-a pregătit instrumentele pentru ceea ce urmează: este, după mine, unul dintre prozatorii contemporani cu cele mai mari posibilități stilistice, mai ales. Pe spații ample, uriașele lui calități și, mai ales, flerul de a adecva permanent stilul la temă pot duce la capodoperă.“ (Bogdan Crețu)

Fîșii de rușine, cartea câștigătoare a Premiului pentru Debut în cadrul Galei Premiilor Observator cultural 2016, este un roman al introspecției sincere și autoironice, o radiografie a ratării. „Romanul lui Cristian Fulaş este o cronică sui-generis a unui război personal cu instabilitatea, cu dependenţa, cu nesiguranţa, cu demonii care bântuie existenţa personajului principal – un tânăr bătrân, «o adunătură de bucăţi sparte de porţelan tremurător». Cu o construcţie narativă pe cât de simplă, pe atât de elaborată, Fâşii de ruşine spune povestea unei dureroase şi îndelungate învieri, după o dramatică peregrinare prin bolgiile infernului. De la tristeţe la disperare, de la singurătate la ruşine, nimic nu rămâne netrăit în acest intens roman al descompunerii şi recompunerii morale şi existenţiale.“ (Carmen Mușat)

Cristian Fulaș (n. 1978, la Caracal) a absolvit Facultatea de Litere – Universitatea din Bucureşti, apoi Studii Aprofundate de Teoria Literaturii. Debutează în 2015 cu Fâșii de rușine – Gestalt Books (Premiul Observator Cultural pentru Debut; Premiul Colocviilor Liviu Rebreanu; Premiul revistei Accente; Nominalizat la Premiile USR pentru Debut; nominalizat pentru Cartea Anului, Ziarul de Iași). Fragmente din Fâșii de rușine s-au tradus în: franceză, italiană, germană, engleză, bulgară, croată, suedeză, maghiară. În 2015 publică Jurnal de debutant, Editura Tracus Arte. În 2016 publică După plâns, Casa de editură Max Blecher – Gestalt Books, nominalizată la Premiul Cartea Anului al Ziarului de Iași. În 2017 publică Cei frumoși și cei buni, Editura Polirom. În 2018 romanul Fâșii de rușine e reeditat de Editura Polirom. Tot în 2018 publică Povestea lui Dosoftei, Editura Muzeelor Literare, Muzeul Național al Literaturii Iași.

Cristian Fulaş este şi traducător, a tradus aproximativ cincizeci de titluri din engleză, italiană și franceză. Dintre ele, amintim: Cristophe Bataille – Visul lui Machiavelli;  Mathias Énard – Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți; Mathias Énard – Busola; Jenny March – Mituri Antice; Alain Prost – Istoria Relațiilor Internaționale; Gianni Francesetti – Aplicații clinice ale psihoterapiei Gestalt; Stephane Mallarmé – Igitur. O aruncar de zaruri; Mark Forsyth – O scurtă istorie a beției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel