Două activiste şi-au lipit mâinile de ramele unor tablouri de Goya la Muzeul Prado, Spania - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Două activiste şi-au lipit mâinile de ramele unor tablouri de Goya la Muzeul Prado
Două activiste şi-au lipit mâinile de ramele unor tablouri de Goya la Muzeul Prado
Două militante ecologiste şi-au lipit sâmbătă mâinile cu o substanţă adezivă de ramele a două tablouri de Goya în Muzeul Prado din Madrid pentru a denunţa inacţiunea autorităţilor în faţa schimbărilor climatice, a anunţat poliţia spaniolă, potrivit AFP.

Cele două militante nu au avariat picturile, ci au scris +1,5 °C pe perete, între cele două tablouri, o referinţă la obiectivul climatic stabilit de comunitatea internaţională.

Activistele au fost reţinute de forţele de ordine şi plasate în arest preventiv, potrivit poliţiei. Într-o înregistrare publicată de Extinction rebellion, mişcare ecologistă adeptă a acţiunilor de nesupunere civilă, cele două activiste apar cu mâinile lipite de câte un tablou într-una dintre sălile muzeului, înainte să fie preluate de agenţii de securitate ai muzeului.

VIDEO

Potrivit Extinction rebellion, cele două picturi vizate sunt La Maja nue şi La Maja vętue, semnate de pictorul spaniol Francisco de Goya (1746-1828). Această acţiune este un semn de protest în ceea ce priveşte creşterea temperaturii mondiale, care va provoca un climat instabil cu grave consecinţe pe întreg globul, a subliniat gruparea ecologistă într-un comunicat.

Acţiunea din Madrid vine după alte acţiuni similare desfăşurate de militanţi ecologişti care au vizat opere de artă faimoase în mai multe oraşe din Europa. La începutul lunii, doi militanţi ai grupării Last Generation au aruncat cu piure de cartofi în geamul protector al tabloului Les Meules, de Claude Monet, la muzeul Barberini din Potsdam, Germania.

Alţi activişti s-au lipit de geamul care protejează tabloul Fata cu cercel de perlă, de Johannes Vermeer, aflat într-un muzeu din Ţările de Jos, iar alţii au aruncat cu supă în tabloul Sunflowers, de Vincent van Gogh, la National Gallery din Londra. Vineri, la Roma, militanţii au aruncat cu supă într-un tablou de Van Gogh protejat de un geam.

Vezi și - S-au lipit de un stâlp ca să salveze planeta. Două activiste de mediu au făcut show într-o expoziţie de dinozauri din Berlin - Foto

Două activiste de mediu s-au lipit duminica trecută de un stâlp care susţine scheletul unui dinozaur expus la Muzeul de istorie naturală din Berlin pentru a protesta împotriva politicii guvernului german în domeniul climei, transmite AFP. 

La Berlin, două femei purtând veste portocalii s-au lipit de unul din stâlpii de metal ce susţin scheletul unui dinozaur cu o vechime de peste 60 de milioane de ani şi au afişat un banner pe care scria: 'Dar dacă guvernul nu controlează situaţia?'.

Una dintre femei, Caris Connell, a spus că se teme de 'incendii, lipsa apei, foamete şi războaie' .'Dinozaurii au dispărut pentru că nu au putut rezista schimbărilor masive ale climei. Asta ne ameninţă şi pe noi', a adăugat tânăra de 34 de ani. Cealaltă activistă, Solvig Schinkoethe, a spus că, în calitate de mamă a patru copii, se teme de consecinţele schimbărilor climatice.

'Rezistenţa paşnică este mijlocul pe care l-am ales pentru a ne proteja copiii de ignoranţa mortală a guvernelor', a spus femeia de 42 de ani. Muzeul a precizat că incidentul a fost rezolvat într-o oră prin intervenţia poliţiei. S-au înregistrat pagube materiale şi au fost depuse acuzaţii penale, a spus el într-un comunicat.

Cele două activiste fac parte din grupul 'Ultima generaţie'

Cele două activiste fac parte din grupul 'Ultima generaţie', care la începutul acestei luni a aruncat cu piure de cartofi pe sticla care protejează tabloul lui Claude Monet 'Căpiţe de fân', expus în muzeul Barberini din Potsdam.

De asemenea, activişti ecologişti s-au lipit de sticla care protejează 'Fata cu cercel de perlă', celebrul tablou al pictorului Johannes Vermeer aflat într-un muzeu din Ţările de Jos, în timp ce alţii au aruncat cu supă pe geamul care protejează tabloul 'Floarea-soarelui' de Vincent van Gogh, expus la Galeria Naţională din Londra. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel