Dosarul "Roșia Montană". Orban arată cum s-a încercat obținerea derogărilor printr-un proiect de lege. "Era de fapt tot legea cu dedicație"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Fostul premier Ludovic Orban a vorbit la DC NEWS despre un proiect de lege controversat care fusese supus la vot pentru Roșia Montană.

Fostul premier Ludovic Orban, președinte al partidului Forța Dreptei, a vorbit în cadrul emisiunii #Rezist cu Oana Stănciulescu despre un proiect de lege privind unele derogări care fusese supus la vot pentru Roșia Montană, afirmând că anumiți lideri politici au făcut presiuni pentru ca acesta să fie aprobat.

"După ce a fost respins proiectul de lege inițial, care era lege cu dedicație, au venit cu un alt proiect de lege. În proiectul de lege nu au mai scris pentru Roșia Montană, pentru Gold Corporation, adică pentru compania respectivă derogările de la obținerea acordului de mediu și avizul de gospodărire a apelor, ci au vorbit despre posibilitatea acestei derogări pentru companiile care fac investiții foarte importante și erau definite ce înseamnă investiții foarte importante, adică tot pentru Roșia Montană Gold Corporation. Lumea a uitat chestiunea asta", a declarat Ludovic Orban în exclusivitate pentru DC NEWS.

Ludovic Orban: Sunt 44 de deputați PNL care nu au respectat indicația primită de la liderul de grup

"Nu ar trebui DNA să vină să demonstreze?", a întrebat Oana Stănciulescu.

"DNA ar fi trebuit să vină în 2014, în 2015, în 2016, în 2017 etc. Și proiectul de lege respectiv, care era de fapt tot legea cu dedicație numai că nu mai scria Roșia Montană Gold Corporation, numele companiei, ci zicea pentru mai multe companii care sunt investiții strategice importante în exploatare, a căzut în Camera Deputaților, deși era sprijinit pe șestache de Antonescu, și de Ponta, care au dat prin liderii de grup semnal de vot pentru, a căzut pentru că 44 de deputați PNL, în frunte cu modestie - Ludovic Orban, nu au votat proiectul de lege.

Se și poate vedea că e votul la proiectul de lege respectiv. Sunt 44 de deputați PNL care nu au respectat indicația primită de la liderul de grup, de la ministrul din perioada respectivă Gerea și toată această indicație a fost dată din partea lui Antonescu, președintele PNL, să votăm proiectul respectiv de lege", a spus Ludovic Orban.

"De ce ați votat contra?", a întrebat Oana Stănciulescu.

"Pentru că există conform Constituției egalitate în fața legii. Există obligația pentru oricine, indiferent cât de apropiat este de un partid sau altul, sau indiferent de câtă șpagă a dat la vreun lider politic, trebuie să respecte legea, iar legea spune foarte clar, ca să începi o astfel de exploatare trebuie să respecți legislația de mediu, trebuie să nu afectezi mediul înconjurător într-un mediu ireparabil", a mai spus Ludovic Orban.

Reamintim că în urmă cu două zile România a câștigat procesul privind Roșia Montană, după aproape 9 ani. Țara noastră nu va plăti despăgubiri firmei canadiene Gabriel Resources, ci ar urma să își recupereze cheltuielile de judecată: peste 30 de milioane de lei, un milion de euro şi un milion de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel