Data actualizării:
Data publicării:

Dosarul „Cocaina de la Marea Neagră”, FINALIZAT. Cine este LIDERUL grupării

Autor: Andrada Oana | Categorie: Stiri
WhatsApp
Captura de droguri. Foto cu caracter ilustrativ
Captura de droguri. Foto cu caracter ilustrativ

DIICOT a anunțat finalizarea dosarului „Cocaina de la Marea Neagră”. DIICOT, DEA și Interpol au ajuns pe urmele drogurilor găsite pe litoralul românesc până în Brazilia.

Alegeri prezidentiale 2024

DIICOT, DEA și Interpol au destructurat rețeaua transforntalieră de crimă organizată și trafic de droguri de mare risc. Operațiunea a purtat numele de cod „Grimm Brothers”.

Drogurile de mare risc transportate pe cale maritimă până în apele teritoriale românești avea destinația finală în Balcanii de Vest, Olanda, Belgia și Spania. Valoarea de piață a drogurilor găsite este de 600 de milioane de euro.

Cum a ajuns cocaina din Brazilia

„În perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpaţii s-au constituit într-un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud – Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis „SHEIK-UL” (cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea plasării pe pieţele din Europa”, au consemnat procurorii DNA în rechizitoriu.

Inculpatul conducea în anul 2019, în Brazilia, organizația infracțională specializată în colectarea unor cantităţi mari de droguri din ţările producătoare din America de Sud, respectiv Bolivia, Columbia, Peru şi în distribuirea acestora către cumpărători en-gros din state predominant europene. 

Atunci, membri ai „Balkan Cartel” l-au contactat pe „Sheik” prin intermediul unor cetăţeni sârbi pentru a cumpăra şi transporta către Europa, prin România, trei tone de cocaină.

Procurorii DIICOT au trimis în judecată, în acest caz, 16 persoane. În cadrul grupului infracţional organizat s-au aflat cetăţeni spanioli, precum şi patru cetăţeni români.

„În concret, inculpaţii şi-au asigurat logistica necesară recuperării şi manipulării drogurilor, respectiv au închiriat locaţii izolate în Delta Dunării, autovehicule, au cumpărat autovehicule, două bărci de mare viteză, un peridoc, telefoane mobile, cartele sim prepaid, staţii de emisie-recepţie, anvelope speciale pentru deplasarea pe nisip, saci de rafie pentru transportul pachetelor, fierăstrău electric pentru tăierea pereţilor ambarcaţiunii răsturnate în Marea Neagră şi în care se aflau pachetele cu cocaină recuperate”, informează comunicatul de presă, conform Agerpres.

Liderul grupării, un libanez

Liderul grupării a încălcat de 12 ori legislația libaneză privind traficul de droguri, în perioada 1994-2016.

N.E.N.J. a fost arestat la data de 21.10.2019. În prezent se află încarcerat în Brazilia, în Penitenciarul „Paulo Luciano Campos” cu o condamnare de 22 ani închisoare pentru trafic de droguri.

„Inculpatul, unul dintre cei mai cunoscuţi traficanţi/distribuitori de droguri din America de Sud, nu a recunoscut săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa cu ocazia audierii efectuate de către procurorii DIICOT - Structura Centrală în Brazilia, la data de 19.12.2019. Mai mult decât atât, a încercat să justifice formularea acuzaţiilor împotriva sa prin notorietatea pe care o are în lumea traficanţilor internaţionali de droguri”, se arată mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel