Dosarul bin Laden: teroristul, prins conducând peste limita legală și lăsat să plece
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
bin laden dezvaluiri SEAL decenews
bin laden dezvaluiri SEAL decenews

Osama bin Laden s-a plimbat aproape nestingherit prin Pakistan ani întregi, pe seama unei incompetențe colective a guvernului pakistanez și a serviciilor de informații, relevă un nou raport ținut secret de Executivul țării asiatice, ajuns acum în presă.

După uciderea teroristului din mai 2011, împușcat în buncărul său din Abbottabad de către forțele speciale americane, Islamabadul a alcătuit o comisie specială care să investigheze cum a reușit bin Laden să treacă neobservat ani întregi și cum a desfășurat SUA un raid în Pakistan, fără ca acesta să fie detectat.

În cele 200 de interviuri cuprinse în raportul de 300 de pagini, rude ale lui bin Laden sau miniștri ai guvernelor federale și provinciale acuză administrația din Islamabad  de ”neglijență și incompetență” neexcluzând și varianta unei complicități tacite cu liderul al Qaeda, informează The Independent. Raportul dă de pământ cu manevra forțelor speciale americane din 2011, pe care o numește ”un act de război împotriva Pakistanului”, Statele Unite ignorând ”suveranitatea Pakistanului, independența și integritatea teritorială în baza arogantei siguranțe a superiorității sale militare”.

Nu Forțele Speciale în prindeau pe bin Laden în 2002, ci radarul

Într-un extract al raportului în cauză - obținut de al Jazeera - soția unuia dintre curierii lui Osama bin Laden mărturisește că, în 2002, liderul al Qaeda a fost prins depășind limita legală în timp ce ce îndrepta spre bazarul din zona Swat Valley. Maryam spune că soțul său, Ibrahim al-Kuwaiti, om de încredere a lui bin Laden, a discutat cu polițiștii și l-a scăpat basma curată pe bin Laden.

Dintre cei nouă ani în care a fost căutat de SUA, șase au fost petrecuți de bin Laden în aceeași casă, înregistrată, în mod incredibil, de către autoritățile pakistaneze, cu eticheta ”nelocuită”.

Osama bin Laden a ajuns în Pakistan în 2002, după ce a evitat să fie capturat de SUA în lupta de la Tora Bora. În țara vecină Afganistanului, teroristul, împreună cu soția și asociații săi, au dus o viață în izolare, asumându-și puține riscuri.

Mărturiile soțiilor lui bin Laden arată că teroristul avea trei rânduri de haine pentru vară, trei pentru iarnă, o singură jachetă neagră și un pulover. El purta și ceea ce femeile descriu ca fiind o ”pălărie de cowboy” pentru a nu fi detectat de aparatele de zbor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel