Dosar penal pentru un sibian care a aruncat la gunoi patru pui de câine şi a târât-o pe mama căţeilor, cu o sfoară
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Caio
Foto Ilustrativ/Pexels Caio
Un sibian din Ighişul Nou s-a ales cu dosar penal după ce a aruncat la gunoi patru pui de câine, care aveau doar una - două zile şi a târât-o pe mama căţeilor, cu o sfoară.

"La data de 14 martie a.c., în jurul orei 16,00, o medieşeancă a sesizat poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor Sibiu cu privire la faptul că, pe strada Morii din localitatea Ighişul Nou, un bărbat târăşte un câine şi transportă mai mulţi pui de câine într-o plasă. În urma intervenţiei rapide a poliţiştilor din cadrul Biroului de Ordine Publică Mediaş, s-a reuşit identificarea persoanei în cauză.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 34 de ani, din localitatea Ighişul Nou, în curtea imobilului unde domiciliază bărbatul, într-o plasă aflată într-un tomberon, fiind găsiţi abandonaţi patru pui de câine, având 1-2 zile de la naştere.

În urma cercetărilor efectuate de către poliţişti, s-a stabilit că bărbatul, după ce ar fi târât câinele pe stradă, l-a predat unui adăpost de animale", se arată în comunicatul IPJ Sibiu, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, "în cauză, s-a deschis un dosar de cercetare penală care vizează săvârşirea infracţiunilor de maltratarea şi schingiuirea animalelor, respectiv despărţirea puilor de mamă până la vârsta de opt săptămâni de viaţă".

Pentru cele cinci animale, povestea are un final fericit, toate cinci fiind adoptate chiar de către femeia care a sesizat poliţiştii, mai menţionează reprezentanţii IPJ Sibiu.

Care este legislația

Maltratarea, schingiuirea, mutilarea animalelor, uciderea animalelor, cu intenție, fară drept, sunt considerate infracțiuni potrivit legii, iar cel găsit vinovat riscă închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda penală intre 1.200 lei si 120.000 lei.

De asemenea vinovatul poate primi interdicția de a deține animale pentru o perioada de la un an la 5 ani. 

Art.25 din Legea 205/2004 privind protecția animalelor

(1) Constituie infracțiune si se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda:

a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

e) rănirea sau schingiuirea animalelor;

f) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului si dinților;

g) folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare.

(2) În cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute la alin. (1), instanța poate dispune ca pedeapsa complementară interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel