Dosar ”Mită la ANRP”. Curtea de Apel, decizie
Autor: Diana Popescu | Publicat pe: 03 iul 2017, 22:14
WhatsApp
Curtea de Apel București a dat luni o lovitură DNA după ce procurorii Laurei Codruța Kovesi au decis să îl protejeze pe fostul consilier de stat care a îndeplinit funcția de Șef al comunității naționale de informații, Daniel Moldoveanu, potrivit flux24.ro .

Curtea de Apel a decis luni după mai multe amânări să nu admită clasarea cauzei pentru Daniel Moldoveanu  și ca DNA să înceapă urmărirea penală a acestuia pentru infracțiunea de dare de mită. 

Omul de afaceri Horia Simu a depus plângere împotriva solutiilor dispuse prin rechizitoriul prin care acesta a fost trimis în judecată într-unul din dosarele ANRP și care vizează în special statutut special obținut la DNA de către Daniel Moldoveanu în ciuda faptului că existau mai multe denunţuri despre implicarea acestuia în scandalul dosarelor ANRP, potrivit sursei citate.

Iată hotărârea Instanței:

”În temeiul disp. art.340 rap.la art.341 alin.6, lit.b Cod procedură penală, admite plângerea formulată de petentul Simu Horia, împotriva soluţiei de clasare a cauzei, dispusă prin Rechizitoriul nr.634/P/2015 din data de 20 iulie 2016 şi Ordonanţa nr.277/II-2/2016 din data de 5 septembrie 2016 emise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie din 20 iulie 2016 faţă de numiţii Moldoveanu Daniel Andrei, Buliga-Neagu Alecsandru-Andrei, Surdu Georgian Gabriel, Niculae Aurel, Birisiu Ionuţ, Adrian Thiess, Cocoş Dorin şi Cocoş Alin, privitor la infracţiunile de complicitate la săvârşirea infracţiunii de dare de mită prev. şi ped. de art.48 alin.1, rap. la art.290 alin.1 cu aplic. art.5 Cod penal, rap. la art.6 din Legea nr.78/2000. Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru începerea urmăririi penale cu privire la persoanele anterior menţionate şi în ceea ce priveşte infracţiunea mai sus menţionată. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată astăzi, 3 iulie 2017. ”

După ce a fost trimis în judecată, Horia Simu a declarat că Daniel Moldoveanu, fost consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii, a luat 25% din suma de 7 milioane de euro primită de la ANRP pentru terenul din Constanţa. 

"Domnul consilier a venit la mine, spunându-mi că poate să rezolve aceste dosare, el cunoscându-se în prealabil cu doamna Crinuţa Dumitrean, cu care eu nu m-am cunoscut. (...) Ceea ce este nedrept în acest dosar, este inversarea cazualităţii şi sunt acoperiţi autorii morali ai acestui dosar. Domnul Daniel Moldoveanu este autorul moral al acestui dosar. Dânsul a făcut şi alte activităţi economice care nu ţineau de fişa postului domniei sale şi faptul că nu este nici măcar prezent în acest dosar este puţin nedrept", declara atunci Horia Simu. 

În rechizitoriul întocmit de DNA se arăta că persoane cu funcţii de conducere din Administraţia Prezidenţială, Ministerul Mediului şi RAAPPS au intervenit pentru ca Horia Simu să obţină, în anul 2011, despăgubiri nelegale de la ANRP pentru un teren din municipiul Constanţa. 

Procurorii susţineau că o persoană, care la acel moment ocupa funcţia de consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, i-ar fi intermediat lui Horia Simu o întâlnire cu prefectul judeţului Constanţa şi a obţinut sprijinul acestuia pentru soluţionarea favorabilă şi urgentă a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despăgubire de către Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor şi înaintarea dosarului la ANRP. În schimbul sprijinului acordat, Horia Simu i-ar fi dat consilierului 10% din drepturile litigioase, printr-un intermediar, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?