Data publicării:
Dosar Mineriada. 100 de persoane, la Tribunalul București. Marele absent - UPDATE
Magistraţii de la Instanţa supremă dezbat, joi, al doilea termen în cameră preliminară al dosarului 'Mineriada din 13-15 iunie 1990'.
UPDATE: Aproximativ o sută de persoane au venit joi dimineaţa la Tribunalul Bucureşti, în calitate de părţi civile, în dosarul 'Mineriada din 13-15 iunie 1990', însă Ion Iliescu şi ceilalţi inculpaţi nu s-au prezentat la proces. Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat că Ion Iliescu are o atitudine 'arogantă' prin faptul că nu vine la proces. Mărieş a mai spus că acest dosar trebuie judecat cât mai repede.
'Se aşteaptă o decizie de atâţia ani. Trebuie să fie o decizie rapidă, pentru ca dosarul să intre în firesc, în sensul de a fi începută judecata. Această fază preliminară trebuie să se încheie cât mai repede', a precizat Mărieş. La rândul său, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a arătat că acest dosar a fost instrumentat 'foarte prost', deoarece procurorii au refuzat să facă cercetări şi pentru ce s-a întâmplat la Străuleşti, unde au fost ucise patru persoane şi 18 au fost rănite prin împuşcare, potrivit Agerpres. Viorel Ene a anunţat că, la termenul trecut al procesului, a depus prin avocaţi o cerere privind institutirea sechestrului pe averile inculpaţilor din acest dosar.
Deoarece Instanţa supremă nu are un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea acestui proces în care sunt foarte multe părţi civile, judecarea dosarului are loc la Tribunalul Bucureşti.
Primul termen al dosarului a avut loc pe 20 februarie, la Curtea Militară de Apel, însă sala repartizată s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de oameni veniţi la proces, astfel încât a izbucnit un scandal, după ce persoanele citate ca părţi civile au fost nevoite atunci să stea afară, în frig, aşteptându-şi rândul să fie strigate de pe o listă. Pentru a nu se mai repeta o asemenea situaţie, Instanţa supremă a decis ca procesul să se desfăşoare în sala de festivităţi a Tribunalului Bucureşti.
Peste 1.400 de oameni sunt aşteptaţi să se prezinte la proces, fiind citaţi ca părţi civile.
[citeste si]
Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe: Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News