Dosar Mineriada, finalizat. Iliescu și Roman, trimiși în judecată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Diana Popescu
WhatsApp
Procurorii militari au încheiat ancheta la fix 27 de ani de la mineriada din 13-15 iunie, procurorii militari au încheiat ancheta.

Parchetul General va anunța în cursul zilei de astăzi sau de mâine trimiterea în instanță a dosarului. 

Dosarul Mineriadei conţine peste 400 de volume, mai exact: 117.000 de file.

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu.

Acuzațiile sunt de infracţiuni contra umanităţii. Este vorba despre reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

În februarie 2015, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redeschis dosarul Mineriada 13-15, după ce în 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit realitatea.net.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel