Dormi prea mult?! Efectele negative asupra capacității cognitive, relevate de un nou studiu
Un somn cât mai odihnitor este important din mai multe motive, însă excesul îți poate afecta capacitatea cognitivă.
Un somn odihnitor noaptea este important din multe motive. Ajută corpul nostru să se repare și să funcționeze așa cum ar trebui și este legat de o sănătate mintală mai bună și un risc mai mic de multe afecțiuni de sănătate, inclusiv boli de inimă și diabet. De asemenea, s-a demonstrat că dacă nu dormi suficient, poți ajunge la un declin cognitiv și la afecțiuni precum boala Alzheimer.
Totuși, mai mult somn nu înseamnă întotdeauna mai bine, așa cum a constatat un studiu recent. Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Washington au publicat o lucrare care indică faptul că, la fel ca dormitul prea puțin, dormitul prea mult poate fi, de asemenea, asociat cu declinul cognitiv.
Cum a decurs studiul?
Echipa de cercetare a vrut să știe cât de mult somn a fost legat de tulburările cognitive în timp. Pentru a face acest lucru, ei s-au uitat la 100 de adulți mai în vârstă și i-au urmărit timp de patru până la cinci ani.
La momentul studiului lor, 88 de persoane nu prezentau niciun semn de demență, în timp ce 12 prezentau semne de afectare cognitivă (unul cu demență ușoară și 11 cu stadiul pre-demență de afectare cognitivă ușoară). Pe parcursul studiului, participanții au fost rugați să completeze o serie de teste cognitive și neuropsihologice obișnuite pentru a căuta semne de declin cognitiv sau demență.
Scorurile lor din aceste teste au fost apoi combinate într-un singur scor, numit scorul Preclinic Alzheimer Cognitive Composite (PACC). Cu cât scorul este mai mare, cu atât cogniția lor a fost mai bună în timp.
Somnul a fost măsurat folosind un dispozitiv de encefalografie cu un singur electrod (EEG), pe care participanții l-au purtat pe frunte în timp ce dormeau, pentru un total de patru până la șase nopți.
Acest lucru a fost făcut după ce oamenii și-au finalizat pentru prima dată testele cognitive anuale. Acest EEG a permis cercetătorilor să măsoare cu exactitate activitatea creierului, ceea ce le-ar spune dacă cineva a adormit sau nu (și pentru cât timp) și cât de odihnitor a fost acel somn.
Durata orelor de somn poate afecta capacitatea cognitivă
Deși somnul a fost măsurat doar într-o singură perioadă în timpul studiului, acest lucru a oferit echipei de cercetare o bună indicație despre obiceiurile normale de somn ale participanților.
Cercetătorii au luat în considerare și alți factori care pot afecta declinul cognitiv, inclusiv vârsta, genetica și dacă o persoană avea semne ale proteinelor beta-amiloid sau tau, care sunt ambele legate de demență.
În general, cercetătorii au descoperit că somnul mai puțin de 4,5 ore și mai mult de 6,5 ore pe noapte, combinat cu o proastă calitate a acestuia, a fost asociat cu declinul cognitiv în timp.
Interesant este că impactul duratei somnului asupra funcției cognitive a fost similar cu efectul vârstei, care este cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea declinului cognitiv, scrie ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News