Dormi cu animalul de companie? Iată ce efecte are asupra sănătății!
Iubitorii de animale tind să doarmă alături de animalele lor de companie, un obicei lung dezbătut în comunitatea științifică medicală.
În incursiunile oamenilor de știință pentru îmbunătățirea somnului, aceștia au primit întrebări legate de animalele de companie și dacă acestea ar trebui să doarmă în pat cu stăpânii lor. Înainte de a ajunge la întrebarea aceasta, să luăm un moment pentru a ne gândi la reversul ideii: Este bine pentru animalul de companie să doarmă cu tine?
Animalele beneficiază de somnul cu stăpânii?
„Îmi place că inversăm întrebarea”, a spus dr. Dana Varble, ofițer-șef veterinar pentru Comunitatea Veterinară din America de Nord. „În general, este un lucru foarte bun ca animalele să doarmă cu oamenii lor”.
Animalele de companie care împart patul uman tind să aibă un „nivel de încredere mai ridicat și o legătură mai strânsă cu oamenii care sunt în viața lor. Este o mare demonstrație de încredere din partea lor”, a spus Varble.
„Câinii și pisicile care sunt mai strâns legate de oamenii lor obțin beneficii suplimentare pentru sănătate, inclusiv creșteri ale neurotransmițătorilor benefici, cum ar fi oxitocina și dopamina, hormonii care ne fac să ne simțim bine”, a adăugat ea.
Sunt doar câinii și pisicile cei care beneficiază de parteneri de pat umani? „Da”, a spus Varble, cu „foarte, foarte puține excepții”.
„Am un proprietar care are un porc foarte bine îngrijit, care doarme la picioarele patului lor”, a spus ea. „Este un porc de interior pe nume Norbert – porcii cu burtă sunt aproape precum câinii pentru că sunt foarte sociabili”.
Argumente pro și contra pentru oameni
Cu această chestiune importantă în discuție, putem să ne focusăm și asupra stăpânului. Este bine pentru tine să dormi cu un animal de companie? Experții au răspuns în mod tradițional nu.
"Animalele se pot mișca, latră și perturbă somnul. Somnul la câini (și pisici) nu este continuu și inevitabil se vor ridica și vor merge pe pat, călcând pe oameni. Toată această activitate va duce la fragmentarea somnului", a spus dr. Vsevolod Polotsky, director pentru cercetarea somnului și profesor al departamentului de medicină de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.
Aceste „microtreziri”, care se pot întâmpla fără conștientizarea dumneavoastră, „sunt perturbatoare, deoarece vă scot din somnul profund”, a spus Kristen Knutson, profesor asociat de neurologie și medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern. „Au fost asociate cu eliberarea hormonului de stres, cortizol, care poate înrăutăți și mai mult somnul”.
Benefic pentru persoanele cu depresie și anxietate
Acest lucru poate fi adevărat pentru mulți dintre noi, dar studii recente au arătat că animalele de companie din dormitor ar putea fi benefice pentru unii dintre noi.
„Oamenii cu depresie sau anxietate pot beneficia de prezența animalului de companie în pat, deoarece animalul de companie este ca o pernă mare, o pătură mare și pot simți acea creatură moale, drăgălașă și blănoasă, astfel scăzându-le nivelele de anxietate”, a spus specialistul în somn Dr. Raj Dasgupta, profesor asistent de medicină clinică la Keck School of Medicine de la Universitatea din California de Sud.
Datele culese în 2017 de la Centrul pentru Medicina Somnului al Clinicii Mayo din Phoenix au descoperit că peste jumătate dintre proprietarii de animale de companie văzuți în clinică îi permiteau animalului lor de companie să doarmă în dormitor, iar majoritatea și-au găsit animalul de companie „neagresiv sau chiar benefic pentru a dormi”. Cu toate acestea, aproximativ 20% credeau că prietenii lor blănoși le-au înrăutățit somnul.
Un alt studiu din 2017 a pus instrumente de urmărire a somnului pe câini și pe oamenii lor pentru a măsura calitatea repausului pentru ambii. Oamenii care aveau câinii în dormitor se odihneau acceptabil (la fel și câinii), a descoperit echipa de cercetare. Cu toate acestea, calitatea somnului a scăzut atunci când oamenii și-au mutat câinele de pe podea în pat.
Copiii pot beneficia și ei de somnul cu un animal de companie. Un studiu din 2021 le-a cerut adolescenților cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani să poarte dispozitive de urmărire a somnului timp de două săptămâni și apoi să fie supuși unui test de somn de ultimă generație. Aproximativ o treime dintre copii au dormit cu un animal de companie, arată studiul, ceea ce nu a părut să afecteze calitatea odihnei lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News