Data publicării:

Dorin Dumitrean, profiler, analizează strategia de supraviețuire a lui Cherecheș. Tipologia de infractor în care se încadrează fostul primar

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Avocatul lui Cătălin Cherecheș rupe tăcerea. De ce refuză cu îndârjire extrădarea. "Am fost la el în vizită, la închisoarea din Augsburg" / Foto: Captură video Antena 3 CNN
Avocatul lui Cătălin Cherecheș rupe tăcerea. De ce refuză cu îndârjire extrădarea. "Am fost la el în vizită, la închisoarea din Augsburg" / Foto: Captură video Antena 3 CNN

Dorin Dumitrean vorbește despre profilul infractorului Cătălin Cherecheș, care și-a atras jumătate din familie în probleme cu legea.

Dorin Dumitrean este profiler de poliție și a fost invitatul Laurei Duță în emisiunea „Culisele Justiției”, de la DC News. Specialistul a prezentat pe larg profilul lui Cătălin Cherecheș, fugarul de ultimă oră al României, care a fugit chiar înainte de prezentarea controlului judiciar dispus de instanță.

Specialistul spune că există trei moduri de reacție al acelora care sunt pasibili de control judiciar. Cei mai problematici sunt cei care nici nu părăsesc zona geografică în care au săvârșit infracțiunea.

„Este o strategie de supraviețuire. Când se dă măsura controlului judiciar intervine acest mecanism de trei: fugi, îngheți sau ataci. Sunt oameni la care acest mecanism de fugă este proeminent sau preeminent celorlalte două. Sunt alții care rămân înghețați și nu părăsesc zona. În momentul în care te gândești că cineva a fugit pentru a se feri de o condamnare te gândești că a fugit foarte departe și începi să faci calcule, doar că el este acolo, în zonă, poate chiar în curtea alăturată.”, ne-a spus specialistul.

Motivația - element cheie

Oferind un exemplu din propria experiență, Dorin Dumitrean atrage atenția asupra motivației care elemnt decisiv uneori în capturarea fugarului:

„Sunt indivizi contraintuitivi. În momentul în care la Târgu Jiu am aflat motivația celui care a săvârșit infracțiunea de tentativă de omor, să zicem individul S, toată atenția noastră a fost canalizată către o deplasare în teritoriu îndepărtată. Când am aflat motivația reală că el nu a reușit în rezoluția sa infracțională să îi omoare pe cei doi - motive pe care le-am aflat după o săptămână - mi-am zis că nu e departe, trebuie să fie aproape de casă. Faptul că n-a reușit i-a provocat o rană narcisică. Nereușind, se va întoarce acolo, lucru care mi l-a confirmat, când ulterior ne-am întâlnit pe la două dimineața. Un individ redutabil, inteligent, chiar foarte inteligent cu o experiență infracțională serioasă și nu a părăsit zona. A fost același tipar, urma să-i vină sentința și a plecat. Ne-a împrăștiat diverse momeli și informații, am greșit în câteva situații. Salvarea a venit prin munca în echipă și nu a durat foarte mult timp până să-l prindem într-o zonă geografică groaznică.”, a mai precizat Dorin Dumitrean.

Cele 3 întrebări

„Este foarte important să ai niște date corecte. Lucrăm pe bucăți de puzzle. Eu de fiecare dată când merg în misiuni sau lucrez în aceste dosare trebuie să urmăresc două chestiuni: să-mi ajut colegii, unde îi pot încurca, și să grăbesc capturarea. În spatele acestor două chestiuni stau trei întrebări: Ce știu până în acest moment până în acest dosar? Ce pot afla și de unde și cum pot afla? Și să separ informațiile de balastru pentru că în misiunile cu impact mediatic deosebit, în misiunile mari, apar foarte multe informații mai mult sau mai puțin utile.”, a încheiat Dorin Dumitrean.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel