Dorin Cioabă vrea în PE. Ce mesaj a transmis partidelor din România
Data publicării:
Autor: elena_badea
WhatsApp

Anunț surprinzător al autointitulatului rege internațional al romilor, Dorin Cioabă: își face partid politic și va candida anul viitor la alegerile pentru un loc în Parlamentul European. În plus, Dorin Ciobă a atenționat partidele din România că nu vor beneficia de înființarea noiii formațiuni politice.

"Vreau să vă anunț că va avea loc vineri, la ora 13.00, la Sibiu, o adunare generală a organizațiilor romilor din România (...) și vom pune bazele înființării primului partid al romilor. La Sibiu vor veni cei mai importanți lideri ai romilor, (...) intelectuali", a declarat, marți, Dorin Cioabă, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Agerpres.

Peste 150 de lideri ai romilor sunt așteptați vineri, la Sibiu, pentu a pune bazele noului partid, în fruntea căruia ar urma să fie votat Dorin Cioabă.

Noua formațiune politică de dreapta, pentru a cărei înființare s-au strâns deja 20.000 de semnături, se va numi Alianța Democrată a Romilor.

Mesajul lui Cioabă pentru partidele din România

"Celelalte partide politice de la noi din țară nu se vor bucura de înființarea noii formațiuni", a mai precizat Cioabă, explicând ulterior și motivul: "Cred că această veste va aduce multă, multă nemulțumire în rândul partidelor politice și alianțelor din România pentru că mesajul nostru este 'vă rugăm să nu mai contați pe noi pentru că nu o să mai intrăm în nicio alianța cu niciun alt partid'".

De ce nu nu va exista un prezidențiabil al partidului lui Cioabă

Prima țintă care se va afla în vizorul noului partid va fi scrutinul electoral pentru Parlamentul European, a mai spus autoproclamatul rege internațional al romilor, precizând că va candida, însă nu în România, ci dintr-o altă țară europeană, "unde comunitatea de romi este mai unită".

În schimb, o altă decizie care vizează anul viitor, va fi scrutinul pentru Palatul Cotroceni, unde însă noul partid nu va avea candidat, întrucât romii "își știu lungul nasului", o strategie diferită fiind urmărită la alegerile general următare.

"O să avem un număr de parlamentari, un numar de membrii în Guvern. (...) Vicepremier neapărat. De ce ungurii să aibă atâtea oportunități și noi, care suntem mai mulți ca ei, să nu putem? Vrem un vicepremier din partea romilor. Atunci s-ar putea rezolva problemele romilor", a spus Dorin Cioabă.

Intrebat de Agerpres daca s-a sfatuit cu presedintele Traian Basescu, pe care l-a sustinut intotdeauna, in luarea acestei decizii, Dorin Cioaba a spus ca urmeaza ca o delegatie a romilor din noul partid sa solicite o intalnire cu presedintele Romaniei, "pentru a primi o indrumare".

Sigla noului partid va fi roata cu doi lei, iar sloganul va fi "roata schimba soarta".

Dorin Cioaba sustine ca in Romania exista 1,4 milioane de romi cu drept de vot si posesori de acte de identitate valabile.

Autointitulatul rege al romilor a anuntat ca isi va face anul viitor propriul post de televiziune, care doreste sa emita inca din luna aprilie.

La ultimele alegeri, din 2012, Dorin Cioaba a candidat fara succes pentru presedintia Consiliului Judetean Sibiu, pe listele ACDR. Dorin Cioaba a obtinut atunci, 874 voturi, ceea ce inseamna un scor de 0,45%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel