Data publicării:

Dorel Duţă, UNSICAR: Asigurarea obligatorie de călătorie nu ar rezolva problema. Doar unul din cinci români are locuinţa asigurată, deşi e obligatoriu

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie de la Victor Freitas, pexels
Fotografie de la Victor Freitas, pexels

Dorel Duţă, Președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR), spune că România nu are nevoie neapărat de introducerea unei asigurări obligatorii de călătorie, dar oferă o soluţie care, pe termen lung, s-ar putea dovedi mai benefică. Pentru a-şi susţine punctul de vedere, acesta a făcut comparaţia cu asigurarea obligatorie de locuinţe. 

"Este un domeniu sensibil, chiar dacă vorbim de asigurări de călătorie, care să te protejeze când păţeşti ceva într-o călătorie în afara teritoriului României. Această componentă este una pe care o găseşti la majoritatea companiilor de asigurări din România. Este un produs bine definit, consacrat, cu reguli clare. Din experienţa noastră şi din cifrele pe care le au companiile de asigurare, este un domeniu care aduce prime de asigurare suplimentare în portofoliul companiilor, dar produce şi pagube. Dar totul este previzibil şi predictibil. 

Acum, când mergem în partea mai complexă şi mai complicată a acestei activităţi, de transport şi turism, avem produse de asigurare care acoperă neefectuarea călătoriei. Dar asta să nu fie din cauza asiguratului, ci din motive independente de voinţa lui, cum ar fi decese în familie, sau boli, situaţii de forţă majoră, neprevăzute. 

În cazul agenţiilor de turism, pe partea de pachete, există legislaţie care a impus constituirea ori a unui fond, ori a unor garanţii, ori a unor poliţe de asigurare. Nu e uşor să găsim acoperire pentru această componentă a părţii de transport şi turism, deoarece dacă ne uităm în spate, cu câţiva ani, au fost falimente răsunătoare şi atunci apetitul companiilor de asigurare pentru protecţie nu a fost foarte mare. De altfel, la momentul ăsta, cred că sunt maximum 3 companii active pe o astfel de linie şi oferă soluţii pentru protecţie în caz de faliment al tur-operatorilor. 

Mai avem şi partea de achiziţie online directă sau de asigurare a biletelor de avion. Aici sunt site-urile mari care oferă opţiunea asta de asigurare a costului transportului, o achiziţie individuală. 

Au fost tot felul de discuţii de-a lungul vremii, dacă să existe o astfel de componentă, mai ales că încă cumpărătorul român se uită la preţ. Existenţa unei asigurări obligatorii şi în acest domeniu a fost preluat şi pus pe masă. Nu ştiu dacă ar rezolva problema. Noi avem deja în România mai multe tipuri de poliţe de asigurare obligatorii, printre care şi cea pentru locuinţe. Chiar dacă este obligatorie, undeva la vreo 20% din proprietarii de locuinţe o au. Cred că ar trebui să lucrăm mai mult la conştientizarea nevoii de protecţie, pentru că de aici cei care călătoresc mai mult ar conştientiza nevoia de a-şi proteja banii pe un bilet de avion sau un pachet turistic", a declarat Dorel Duţă în cadrul dezbaterii Asigurarea, centura de siguranță în transporturi, organizată de DC MEDIA GROUP. 

Youtube video image

Florin Golovatic (ASF): Oamenii trebuie să conștientizeze protecția pe care le-o asigură polițele

Florin Golovatic, șef serviciu Autorizare - Avizare, Direcția Generală, Sector Asigurări - Reasigurări în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, a vorbit despre asigurările care îi pot scuti pe români de neplăceri atunci când călătoresc și despre conștientizarea necesității unor polițe care să le asigure ajutorul atunci când se confruntă cu probleme: 

„Unele companii de turism, domnule Golovatic, cer ca asigurarea all risk pentru întreruperea sau suspendarea zborurilor să devină obligatorie pentru pasageri, sau să fie obligate companiile de transport să încheie aceste asigurări pe modelul RCA. Cum vor acționa reprezentanții industriei?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel