Dopaj Rusia. Agenția Mondială antidoping, acuzată de compromis cu Moscova
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv
Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) rămâne în focul criticilor, cu puţin timp înaintea unei reuniuni cruciale, fiind acuzată că a pactizat cu Moscova pentru ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi sistemului acesteia de dopaj instituţionalizat, existent între 2011 şi 2015.

Comisiile sportivilor, agenţiile naţionale antidoping şi numeroase voci au decis să denunţe această problemă la şedinţa Comitetul Executiv al AMA care va avea loc joi, în Seychelles. Cu un argument principal: Rusia nu îndeplineşte ultimele două condiţii impuse de AMA şi anume recunoaşterea concluziilor anchetei McLaren, care a stabilit existenţa unui sistem instituţional de dopaj între 2011 şi 2015, şi accesul la laboratorul antidoping de la Moscova. 'Voi vota împotriva reintegrării Rusiei', a asigurat astfel vicepreşedintele AMA, ministrul norvegian Linda Helleland, care va candida în 2019 la preşedinţia agenţiei. 'Voi vota şi voi susţine 'foaia de parcurs' iniţială. Deoarece cred că nu trebuie să faci niciodată compromisuri care îţi subminează credibilitatea', a asigurat ea. 'Acest lucru ne surprinde', a declarat la rândul său preşedintele Agenţiei franceze pentru combaterea dopajului (AFLD), Dominique Laurent, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Nu se poate accepta dubla măsură

'AMA intenţionează să reintegreze RUSADA (agenţia rusă antidoping - n.red.), însă ne întrebăm cum au fost îndeplinite cele două cerinţe. Nu avem nicio dovadă', a insistat Laurent. 'Nu putem avea cerinţe cu două viteze, cerinţe atât de puternice pentru (ţări precum) Franţa şi cerinţe mai uşoare pentru alte ţări mari', a adăugat ea, făcând aluzie la solicitările AMA ca ţările să se conformeze acestor norme. Marţi seara, preşedinta Agenţiei britanice antidoping, Nicole Sapstead, s-a alăturat concertului criticilor spunând că este necesar ca AMA să se consulte cu partenerii săi şi, în primul rând, cu sportivii, înainte de a lua 'o decizie atât de importantă'. Acuzată de compromisuri cu Moscova, AMA a publicat cele mai recente schimburi de corespondenţă cu Rusia. Într-o scrisoare din 22 iunie, agenţia sugerează Moscovei să recunoască faptul că un număr de persoane din Ministerul Sportului şi din entităţile care depind de acesta au fost implicate în sistemul de dopaj.

Rusia pune la dispoziție baza de date

Rusia, la rândul ei, a deschis uşa, în ultima sa corespondenţă, pentru punerea la dispoziţie a băncii de date electronice a laboratorului din Moscova. 'Realitatea este că guvernarea necesită flexibilitate', s-a justificat AMA într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă. O dorinţă de transparenţă şi de clarificare care nu i-a mulţumit însă pe critici. 'Dacă ne bazăm pe aceste schimburi de scrisori între Rusia şi AMA, orice persoană rezonabilă poate concluziona că Rusia nu şi-a îndeplinit încă obligaţiile faţă de comunitatea sportivă mondială', a scris într-o declaraţie iNADO, organizaţia agenţiilor naţionale antidoping, care are în componenţă 67 de ţări. 'AMA a vrut să facă o scamatorie şi a fost prinsă cu mâna în sac', a acuzat, la rândul său, şeful Agenţiei antidoping a Statelor Unite, Travis Tygart.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel