Data actualizării:
Data publicării:

Donald Tusk avertizează că Rusia ar putea ataca UE: Poate fi oprită într-un singur fel

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul polonez, Donald Tusk, a avertizat că Rusia ar putea să atace Europa în câțiva ani, dacă țările membre ale Uniunii Europene nu iau măsuri urgente pentru întărirea capacităților militare și restructurarea industriei de apărare.

Acesta a subliniat importanța consolidării capacităților de apărare în cadrul unei conferințe de presă organizată pentru a discuta incidentul din ultima parte a anului trecut, când Polonia a raportat NATO despre încălcarea spațiului său aerian de către un obiect neidentificat.

Tusk a evidențiat că, în prezent, protejarea spațiului aerian și consolidarea flancului estic al NATO reprezintă o prioritate crucială. Împreună cu ministrul său de externe, Radoslaw Sikorski, premierul polonez a elaborat un apel pentru consolidarea capacităților sistemului european de apărare, nu doar pentru sprijinirea rapidă a Ucrainei, ci și pentru că „aproape întreaga economie rusă a fost reconfigurată pe linii militare în timpul războiului [din Ucraina], lăsând Europa mult în urmă”.

„Vrem să mobilizăm întreaga Uniune Europeană și pentru aceasta folosim toate mijloacele diplomatice și persuasive posibile, astfel încât să înțeleagă că, fără o creștere radicală a eforturilor de întărire militară, ne vom afla mult în urmă”, a explicat Donald Tusk.

Avertizând despre posibilitatea unui atac direct al Rusiei asupra Europei în următorii ani, Tusk a subliniat că în această perspectivă strategică, Europa este considerată ținta agresiunii ruse, care ar putea avea loc atunci când superioritatea militară a Rusiei va deveni evidentă.

De aceea, Tusk a subliniat că este o „necesitate strategică” ca întreaga Europă să fie militar mai puternică decât Rusia. „Asta este singura modalitate de a garanta securitatea granițelor noastre și europene”, a conchis premierul polonez.

Aceste declarații intervin după asigurările făcute luna trecută de către Tusk, în care a subliniat sprijinul ferm al Poloniei pentru Ucraina și a cerut mobilizarea completă a lumii occidentale pentru a ajuta Ucraina să respingă agresiunea rusă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat și el la începutul acestei săptămâni că, în cazul în care Rusia încalcă drepturile ucrainenilor, aceasta va încălca și drepturile în lume și că, dacă Ucraina pierde, Putin va aduce războiul mai aproape de Occident.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel