Data publicării:

Donald Trump rupe tăcerea cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi - dar nu face nicio mențiune despre Vladimir Putin

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Trump, care și-a atras critici pentru că l-a lăudat pe liderul rus în timpul președinției sale, s-a exprimat în legătură cu moartea lui Navalny într-o postare pe platforma sa de socializare Truth Social.

Trump, care și-a atras critici pentru că l-a lăudat pe liderul rus în timpul președinției sale, s-a exprimat în legătură cu moartea lui Navalny într-o postare pe platforma sa de socializare Truth Social.

Fostul președinte american a scris luni: "Moartea subită a lui Alexei Navalny m-a făcut să fiu din ce în ce mai conștient de ceea ce se întâmplă în țara noastră.

"Este o progresie lentă și constantă, cu politicieni, procurori și judecători corupți, de stânga radicală, care ne conduc pe o cale spre distrugere. Frontierele deschise, alegerile trucate și deciziile extrem de nedrepte ale instanțelor de judecată DISTRUG AMERICA."

El a adăugat: "SUNTEM O NAȚIUNE ÎN DECLIN, O NAȚIUNE FALIMENTARĂ! MAGA (Make America Great Again) 2024".

Guvernul Rusiei a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi fost implicat în moartea sa

Cu toate acestea, declarația sa a fost criticată de rivalii politici, inclusiv de colega sa republicană Nikki Haley, aspirantă la președinție.

Aceasta a scris pe X: "Donald Trump l-ar fi putut condamna pe Vladimir Putin pentru că este un criminal criminal. Trump ar fi putut să laude curajul lui Navalny. În schimb, a furat o pagină din cartea de joc a liberalilor, denunțând America și comparând țara noastră cu Rusia".

Navalny a murit vineri, în timp ce ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații despre care susținătorii săi au spus că au fost motivate politic.

Mai mulți lideri mondiali, inclusiv președintele american Joe Biden, au arătat cu degetul direct spre Putin, în timp ce soția lui Navalny a declarat că și ea crede că acesta a fost otrăvit la ordinul președintelui rus.

Guvernul Rusiei a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi fost implicat în moartea sa, iar Kremlinul a criticat reacția din Occident ca fiind "inacceptabilă" și "absolut furibundă".

Vorbind vineri la Casa Albă, Biden a declarat: "Autoritățile ruse își vor spune propria poveste.

"Dar nu faceți nicio greșeală. Nu faceți nicio greșeală. Putin este responsabil pentru moartea lui Navalny", spune Biden.

"Nu știm exact ce s-a întâmplat, dar nu există nicio îndoială că moartea lui Navalny a fost o consecință a ceva ce au făcut Putin și bătăușii săi", a adăugat președintele american.

Liderul canadian Justin Trudeau a declarat, de asemenea, că moartea sa a fost o reamintire a "ce monstru este Putin".

Premierul Rishi Sunak și liderul opoziției laburiste, Sir Keir Starmer, nu l-au menționat pe președintele rus atunci când au emis reacțiile lor inițiale la moartea lui Navalny săptămâna trecută.

În declarații similare postate pe rețelele de socializare, cei doi au descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind "o veste teribilă", au lăudat "curajul" lui Navalny și au transmis condoleanțe familiei sale.

Ministrul britanic de externe Lord Cameron a declarat, de asemenea, vineri: "Putin ar trebui să fie tras la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat - nimeni nu ar trebui să se îndoiască de natura îngrozitoare a regimului său", conform SkyNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel