Data publicării:

Donald Trump pierde cererea de apel în procesul defăimării lui Jean Carroll

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Donald Trump pierde cererea de apel în procesul defăimării lui Jean Carroll/ FOTO: Agerpres
Donald Trump pierde cererea de apel în procesul defăimării lui Jean Carroll/ FOTO: Agerpres
Un judecător federal a respins cererea lui Donald Trump pentru un nou proces într-un dosar civil în care un juriu l-a găsit vinovat pentru abuz sexual și defăimarea scriitoarei E Jean Carroll.  

Trump a fost obligat să plătească despăgubiri în valoare de 5 milioane de dolari, despre care a susținut că este excesive pe baza verdictului juriului, scrie BBC.

Judecătorul a decis că verdictul juriului din 9 mai nu a fost o „încălcare a justiției”. Fostul președinte a numit cazul „parte a unei vânătoare politice de vrăjitoare”.

Doamna Carroll, în vârstă de 79 de ani, l-a acuzat pe Trump că a violat-o într-un vestiar al unui magazin universal din Manhattan, la mijlocul anilor 1990, iar apoi fostul președinte al SUA calificat incidentul ca o farsă într-o postare din octombrie 2022 pe platforma sa Truth Social. Juriul l-a găsit vinovat pe Trump pentru defăimare, dar nu a ajuns să-l constate pe fostul președinte drept vinovat de viol.

Într-o decizie de 59 de pagini de miercuri, judecătorul de district din SUA Lewis Kaplan a decis că juriul nu a ajuns la „un rezultat grav eronat”, în calcularea sumei daunelor, așa cum au susținut avocații domnului Trump, și a respins cererea acestuia pentru un nou proces.

Judecătorul Kaplan, care a prezidat procesul inițial, a scris că dovezile procesului au demonstrat că Trump a „violat-o” pe doamna Carroll în sensul simplu al cuvântului.

„Concluzia că doamna Carroll nu a reușit să demonstreze că a fost „violată” în sensul Legii penale din New York nu înseamnă că nu a reușit să demonstreze că domnul Trump a „violat-o”, așa cum mulți oameni înțeleg în mod obișnuit cuvântul „viol” ”, a scris judecătorul Kaplan. „Într-adevăr, după cum arată clar probele de la proces enumerate mai jos, juriul a constatat că dl Trump a făcut, de fapt, exact asta”.

Roberta Kaplan, avocata care o reprezintă pe E Jean Carroll, a sărbătorit decizia judecătorului Kaplan într-o declarație transmisă BBC.

„E Jean Carroll așteaptă cu nerăbdare să primească despăgubirile de 5 milioane de dolari pe care i le-a acordat juriul”, a spus doamna Kaplan.

Ea a adăugat că clientul ei așteaptă cu nerăbdare să „continue să-l tragă la răspundere pe Trump” într-un alt proces pentru defăimare programat să înceapă la începutul anului viitor.

Carroll l-a dat în judecată pe Trump pentru 10 milioane de dolari pentru declarațiile pe care le-a făcut în 2019.

Departamentul de Justiție al SUA a hotărât inițial că Trump era imun din punct de vedere legal, deoarece era președinte când a făcut observațiile.

Dar la începutul acestei luni, avocații guvernamentali au declarat că nu mai au „baze suficiente” pentru a concluziona că Trump acționa în sfera atribuțiilor sale de președinte, în momentul în care a realizat declarațiile defăimătoare.

Decizia judecătorului Kaplan vine în condițiile în care fostul președinte Trump se confruntă cu o serie de provocări legale, inclusiv o potențială acuzare pentru presupusul său rol în insurecția din 6 ianuarie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel