Data actualizării:
Data publicării:

Donald Trump, dezamăgit de schimbul de prizoneri, mesaj pentru Putin: "A făcut încă o afacere grozavă"

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Fostul președinte american Donald Trump l-a felicitat sâmbătă pe președintele rus Vladimir Putin pentru realizarea unui schimb important de prizonieri între Rusia, Belarus și mai multe țări occidentale, a relatat agenția de știri dpa.

La un eveniment de campanie desfășurat în Atlanta, Georgia, candidatul republican la președinție a declarat: „Aș dori să-l felicit pe Vladimir Putin pentru că a realizat încă o afacere grozavă”.

Trump a continuat, spunând: „Au fost eliberați unii dintre cei mai mari ucigași din lume. Unii dintre cei mai periculoși criminali pe care i-au avut. Și noi ne-am recuperat oamenii, dar, o Doamne, am făcut o afacere oribilă, oribilă. Este bine că i-am adus înapoi, dar nu cumva asta creează un precedent periculos?”

Acest schimb de prizonieri fără precedent a dus la eliberarea de către Rusia și Belarus a 16 persoane care fuseseră încarcerate pentru activitățile lor ca jurnaliști și activiști, printre altele. În schimb, 10 persoane aflate în închisori din diverse țări occidentale au fost predate Moscovei.

În schimbul de prizonieri au fost și doi americani importanți

Mai multe națiuni au participat la acest schimb, în cadrul căruia doi cetățeni americani proeminenți - reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și fostul pușcaș marin Paul Whelan - s-au întors acasă.

De asemenea, ca parte a acordului, a fost eliberat Vadim Krasikov, un asasin rus condamnat la închisoare pe viață în Germania pentru uciderea, în 2021, a unui cetățean georgian de origine cecenă în centrul Berlinului.

Negocierile pentru acord au fost conduse de administrația președintelui american Joe Biden, cu sprijinul Germaniei și al altor aliați.

Trump a făcut referire la propriul său bilanț în ceea ce privește aducerea acasă a cetățenilor americani deținuți în străinătate în timpul mandatului său, subliniind: „Nu am plătit niciodată nimic”. El a criticat acordul cu Rusia la scurt timp după ce au apărut știrile, sugerând, fără a prezenta dovezi, că s-au plătit bani pentru a finaliza înțelegerea.

 

Trump a mai vorbit și la mijlocul săptămânii despre schimbul de prizonieri pe care-l consideră păgubos

Trump a reacţionat inițial la vestea eliberării cetăţenilor americani lăudându-şi propriul bilanţ de schimburi de deţinuţi, într-o postare pe Truth Social, întrebându-se retoric dacă Statele Unite au dat cumva bani în schimbul americanilor eliberaţi din închisorile ruse.

"Deci, când vor face publice detaliile schimbului de deținuți cu Rusia? Câți oameni primim față de ei? Le plătim și bani gheață? Ne dau și ei bani cash (vă rog să ignorați această întrebare, pentru că sunt sigur că răspunsul este NU)?", a întrebat Trump în postarea sa.

El a continuat: "Eliberăm criminali, ucigași sau huligani? Sunt doar curios, pentru că noi nu facem niciodată afaceri bune, în nimic, dar mai ales în ceea ce privește schimburile de ostatici."

Fostul președinte a mai spus că oferirea de bani unei țări adverse ar reprezenta un "precedent negativ pentru viitor".

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a respins aceste acuzații într-un briefing de presă, afirmând că nu s-au oferit bani și nu au fost relaxate sancțiunile împotriva Rusiei ca parte a acordului.

Președintele Biden a anunțat joi că Evan Gershkovich și Paul Whelan, alături de Alsu Kurmașeva, cetățean cu dublă cetățenie ruso-americană, și Vladimir Kara-Murza, cetățean ruso-britanic și posesor de Green Card, au fost eliberați în cadrul celui mai mare schimb de prizonieri cu Rusia de la sfârșitul Războiului Rece. De asemenea, au fost eliberați cinci cetățeni germani și șapte deținuți politici ruși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel