Donald Trump a publicat cel mai puternic indiciu că vrea să candideze pentru funcţia de preşedinte în 2024
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Donald Trump a publicat cel mai puternic indiciu că vrea să candideze pentru funcţia de preşedinte în 2024 - Foto Agerpres
Donald Trump a publicat cel mai puternic indiciu că vrea să candideze pentru funcţia de preşedinte în 2024 - Foto Agerpres
La o zi după ce Donald Trump a condamnat percheziţia fără precedent a locuinţei sale din Florida de către agenţi FBI, fostul preşedinte al Statelor Unite a publicat un video de campanie, despre care analiştii susţin că este cel mai puternic indiciu de până acum că intenţionează să candideze pentru funcţia de preşedinte în 2024. 

Mai mulţi republicani aflaţi în poziţii de coducere au susţinut acuzaţiile lui Trump că acesta ar fi victima unei vânători de vrăjitoare iniţiate de democraţi.

Procurorul de stat din Palm Beach, Florida, Dave Aronberg, a afirmat că modul în care Departamentul de Justiţie a desfăşurat percheziţia a respectat procedurile.

"Departamentul de Justiţie a urmat dovezile şi ce indică ele. Dacă ei ar oferi mai multe informaţii aceasta ar fi exact opusul a ceea ce ar trebui să facă, respectiv să desfăşoare o investigaţie în secret, pentru a nu pune în pericol sursele investigaţiei. Aşadar, cei care cer ca Departamentul de Justiţie să fie mai transparent ştiu foarte bine ce fac. Încearcă să obţină avantaje politice şi încearcă să îl ajute pe Donald Trump, dacă acesta va ajunge să fie acuzat oficial.", a declarat Dave Aronberg, scrie BBC.

Citește și - Percheziţia casei lui Trump a declanșat o furtună politică în SUA

O primă etapă spre un proces pentru unii, o 'persecuţie politică' pentru alţii: percheziţia spectaculoasă a casei lui Donald Trump de către FBI a aruncat marţi o nouă lumină asupra fracturilor profunde ale Americii, într-un moment în care fostul preşedinte flirtează vizibil cu o nouă candidatură, comentează AFP. 

Niciodată un fost lider al administraţiei americane nu a fost deranjat de justiţie în acest fel. Percheziţia poliţiei federale a avut legătură cu numeroasele cutii pe care Donald Trump le-a luat cu el când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021?

Este legată de ancheta cu privire la responsabilitatea sa în asaltul asupra Capitoliului? Este vorba mai degrabă despre suspiciunile de fraudă financiară al căror obiect este Trump Organization la New York? Contactat de AFP, FBI a refuzat să comenteze. Donald Trump, care îşi declară nevinovăţia în fiecare dintre aceste cazuri şi pretinde că face obiectul unei vânătoare de vrăjitoare, a denunţat cu fermitate percheziţia, la care nu a participat, într-un comunicat. Vezi articolul aici!

Citește și - Donald Trump: SUA să investească în școli sigure, înainte să trimită ajutoare în Ucraina 

Fostul președinte Donald Trump a cerut parlamentarilor americani să acorde prioritate finanțării pentru securitatea școlilor în locul trimiterii de ajutor militar în Ucraina, potrivit BBC.

Donald Trump a luat cuvântul la o conferință pro-arme și a pus sub semnul întrebării modul în care SUA „are 40 de miliarde de dolari de trimis în Ucraina”, dar nu poate asigura securitatea în școli.

Întâlnirea Asociației Naționale a Armelor de Foc (NRA), cel mai mare grup de armament din SUA, are loc la Houston.

Intervenția are loc la câteva zile după ce 21 de persoane au murit într-un schimb de focuri într-o școală din Texas.

„Înainte de a construi o națiune în restul lumii, ar trebui să construim școli sigure pentru copiii noștri în propria noastră națiune”, a declarat Trump în discursul de vineri, stârnind aplauze puternice.

La începutul acestei luni, Congresul SUA a votat cu o majoritate covârșitoare trimiterea unui ajutor militar de aproape 40 de miliarde de dolari către Ucraina. În total, legislatorii americani au trimis aproximativ 54 de miliarde de dolari Ucrainei de la invadarea Rusiei în februarie.

Trump susține armele de foc în SUA

Trump a respins apelurile pentru înăsprirea controalelor asupra armelor de foc, spunând că americanilor decenți ar trebui să li se permită arme de foc pentru a se apăra împotriva „relelor”.

În schimb, el a propus o „revizuire de sus în jos” a siguranței școlare, cu puncte unice de intrare fortificate, inclusiv detectoare de metale și cel puțin un polițist înarmat în fiecare campus. El i-a acuzat pe democrați că blochează astfel de măsuri de securitate.

Fostul președinte republican și-a început discursul citind numele victimelor împușcăturilor din Uvalde, fiecare dintre ele fiind marcată de un clopot.

Conferința anuală a NRA, care are cinci milioane de membri, are loc la 450 km de Uvalde, locul în care a avut loc cel mai grav atac armat în școli din SUA din ultimul deceniu.

Înaintea evenimentului, mai mulți vorbitori conservatori și muzicieni au anunțat că se retrag - inclusiv senatorul John Cornyn și producătorul puștii folosite în atacul de la Uvalde. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel