Data publicării:
Donald Trump „a subliniat clar” că Ucraina „trebuie să facă parte din Rusia”
Fostul consilier al președintelui Donald Trump, Fiona Hill, a dezvăluit într-o nouă carte că Trump„a subliniat clar” că Ucraina „trebuie să facă parte din Rusia”. Cartea, intitulată „New Cold Wars: China’s Rise, Russia’s Invasion, and America’s Struggle to Defend the West”, este scrisă de David Sanger, reporter la New York Times.
Hill, care a fost director senior pentru afaceri europene și rusești în Consiliul Național de Securitate al SUA între 2017 și 2019, a declarat că Trump „nu putea înțelege cu adevărat ideea că Ucraina era un stat independent”. Această atitudine a lui Trump față de Ucraina era „esențial identică” cu cea a președintelui rus Vladimir Putin, care a ordonat o invazie a Ucrainei în februarie 2022, cu un an după ce Trump a părăsit funcția, relatează The Guardian.
Înainte de a declanșa invazia, Putin a declarat într-un discurs că „Ucraina este o parte inalienabilă a istoriei, culturii și spațiului spiritual al nostru”. Într-un discurs ținut cu o lună în urmă, cu ocazia aniversării a 10 ani de la anexarea Crimeii, Putin a declarat că părți din Ucraina ocupată fac parte dintr-o „Rusie Nouă”.
Cartea „New Cold Wars” va fi publicată în SUA marți. Cartea apare într-un moment în care războiul din Ucraina se apropie de al treilea an, dar cu 60 de miliarde de dolari de ajutor militar american pentru Kiev blocat de republicanii de extremă dreaptă din Camera Reprezentanților, care acționează în conformitate cu dorințele lui Trump, care candidează pentru a-l învinge pe Joe Biden într-o revanșă prezidențială și pentru a reveni la putere.
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a indicat că vrea să aprobe ajutorul pentru Ucraina, dar se confruntă cu o opoziție puternică, nu în ultimul rând din partea lui Trump, cu care Johnson urmează să apară în Florida vineri. Biden a condamnat puternic blocarea ajutorului pentru Ucraina de către republicani, la fel ca și legislativii din ambele partide. Biden și alte figuri de frunte au condamnat, de asemenea, cuvintele lui Trump în sprijinul lui Putin, inclusiv o promisiune uluitoare de a „încuraja Rusia să facă ce naiba doresc” cu aliații NATO ai SUA considerați delincvenți financiar.
În februarie, la Washington, Hill a declarat unei conferințe organizate de conservatorii anti-Trump că Trump îl „idolizează” pe Putin pentru conducerea sa autocratică și longevitatea la putere. Această viziune, a spus Hill, a contribuit la respingerea furioasă a lui Trump a concluziei agențiilor de informații că Rusia a intervenit în alegerile din 2016 pentru a-l ajuta pe Trump să câștige.
Ea a mai spus că a vorbit cu lideri europeni la conferința de securitate de la München, găsindu-i nervoși în pregătirea pentru o posibilă a doua administrație Trump. „Prim-miniștrii, președinții, miniștrii de externe și alții... toți știu cât de capricios este Trump”, a spus Hill. „Și asta este cu adevărat ce îi preocupă, pentru că nu contează câți oameni cunoscuți devin secretar de stat sau secretar al apărării, se reduce la Trump însuși și la neprevizibilitatea personalității sale”.
Cuvintele lui Hill despre viziunea lui Trump asupra Ucrainei, deși scurte, par garantate să adauge doar la astfel de îngrijorări. Rezultatul creșterii îndoielilor cu privire la Trump, atitudinea sa față de Rusia și alte excentricități, a spus Hill în februarie, „este că [liderii europeni] au început să piardă credința în Statele Unite. Și este foarte dureros de auzit”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News