Data publicării:

Domul Hagia Sofia riscă să se prăbușească. Bucăți de cupolă cad lângă vizitatori: Va fi distrusă într-un cutremur

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Domul Hagia Sofia Facebook
Sursa foto: Domul Hagia Sofia Facebook
Imaginile din interiorul Hagia Sofia din Istanbul provoacă tristețe. Videoclipul de la o cameră de securitate arată resturi care cad din cupolă foarte aproape de vizitatori, punându-i în pericol.

Ediția online a ziarului turc Birgün menționează că „Hagia Sofia, transformată în moschee, se prăbușește: filmări cu fragmente de beton care cad”.

Videoclipul șocant este din septembrie 2022. În imaginile difuzate marți, vizitatorii pot fi văzuți alergând cu frică pentru a evita ca bucățile de beton să cadă aproape lângă ei.

Oficialii citați de ziar au susținut că „bucăți cad din tavan din cauza umidității create de mulțime, dar nu sunt luate măsuri de precauție”.

Comentând materialul vizual, președintele Consiliului de Administrație al Asociației de Istoria Artei (Sanat Tarihi Derneği STD), Serif Yasar, a subliniat că „dacă Hagia Sofia nu este restaurată, se va prăbuși odată cu primul cutremur”.

Când Hagia Sofia era un muzeu, adică înainte de a fi transformată în moschee, exista un consiliu științific. În ultima sa întâlnire înainte de desființare, comitetul a decis că Hagia Sofia are 1.500 de ani și dacă nu este restaurată cât mai curând posibil, va fi distrusă într-un cutremur.

„Grupuri de cel mult 25 de persoane ar trebui să fie acceptate în Hagia Sofia,” au adăugat membrii consiliului științific, conform Greek City Times.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel