Dominique Moceanu, gimnastă cu origini româneşti, mărturii dure: "Te puteai odihni doar dacă aveai ruptură. Nu exista compasiune, grijă..."
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Facebook - Dominique Moceanu
Facebook - Dominique Moceanu
Dominique Moceanu, o gimnastă cu origini românești, a vorbit despre sport în contextul deciziei lui Simone Biles de a se retrage pe fondul unor probleme de ordin psihologic. 

În contextul retragerii gimnastei Simone Biles, sportiva cu origini românești Dominique Moceanu a vorbit despre modul inuman în care se practica gimnastica în timpul carierei ei. 

Cu doar 5 săptămâni înainte de Jocurile Olimpice din 1996, Dominique Moceanu s-a prăbușit în sala de gimnastică. Din cauza antrenamentelor solicitante, tibia dreaptă suferise o fractură de stres. 

„Decizia lui Simone m-a făcut să îmi amintesc despre acele timpuri și despre cum nu exista pic de compasiune, nici grijă, nici un mod de a vorbi despre asta. Nu am avut voie să spun că mă doare până m-am prăbușit”, a povestit Dominique Moceanu pentru BBC.

„Ajunsesem să mă gândesc că ar trebui să mă doară ca să mă pot odihni. Toți atleții începuseră să se simtă așa, pentru că nu ne odihneam destul, iar trupurile noastre plăteau pentru asta. Singurul mod în care te puteai odihni, era doar dacă aveai o ruptură sau ceva care nu îți permitea să mergi. Altfel, trebuia să te antrenezi la capacitate maximă”, a mai spus aceasta. 

În ciuda rănilor, a fost selectată să reprezinte Statele Unite ale Americii, fiind cel mai tânăr membru al delegației, la doar 14 ani. În timpul uneia dintre competiții, Moceanu a căzut în cap, iar frica ei cea mai mare era să nu fie certată de antrenorii ei.

„Să poți alege - asta schimbă totul”, a mai spus Moceanu. 

O soră pierdută

Selecția ei pentru lotul din 1996 a fost nu numai șansa ei, ci și a surorii ei.

Jennifer Bricker, o fată fără picioare, a fost impresionată la acea vreme de performanța lui Dominique, văzând-o la televizor. Fără să știe, aceasta își admira chiar sora. Jennifer avea doar câteva luni când a fost adoptată de Sharon și Gerald, cei care îi deveniseră părinți. Cunoștea faptul că avea rădăcini românești, dar nu și cine erau părinții ei biologici. 

Prima dată când a văzut o altă persoană cu rădăcini românești a fost la televizor, când se uita la Jocurile Olimpice din 1996, ce aveau loc în Atlanta. 

„Am fost atrasă de ea pentru că semănam fizic și asta era atât de important pentru mine. Nimeni nu semăna cu mine în copilărie. Nu cunoșteam alți români. M-am regăsit în ea în atâtea moduri și asta a însemnat ceva pentru mine”, spunea în 2017 Jennifer.

Atunci Jennifer a decis că dorește să devină, de asemenea, gimnastă. A început cu rostogoliri, uimind de nenumărate ori publicul, iar la 11 ani era deja campioană a statului Illinois la proba sa. 

La 16 ani, Jennifer și-a întrebat mama dacă este ceva ce nu i-a spus despre familia sa de origine. 

„Numele de familie de la familia biologică este Moceanu”, i-a spus aceasta. 

„Imediat când a zis asta mi-am dat seama că Dominique este sora mea”. 

Familia Brickers a aflat acest lucru din întâmplare, când la Olimpiada de la Atlanta camerele au luat un cadru strâns cu părinții lui Dominique, Camelia și Dominique Moceanu. Numele lor apăreau pe câteva documente din procesul de adopție. 

Surorile au reluat legătura

Jennifer i-a scris lui Dominique explicându-i situația, 4 ani mai târziu după ce a aflat adevărul. La acea vreme, Dominique era însărcinată cu primul său copil. În scrisoare a atașat copii ale documentelor sale și poze cu ea, fără a da de înțeles că nu are picioare. 

„Asemănarea era uimitoare. Scrisoarea a fost cel mai mare șoc al vieții și nu o să îl uit niciodată”, a spus Domunique. 

Aceasta și-a sunat mama și a întrebat-o dacă a născut în 1987 un copil. 

„A fost un șoc pentru ea, a fost brusc. A confirmat acest lucru. Inima mea s-a rupt în bucăți că mama a trebuit să țină acest secret pentru toți acești ani și nu a avut oportunitatea de a vorbi”, a mai spus Moceanu. 

Căutând răspunsuri, Dominique a descoperit faptul că tatăl său a luat decizia de a o da pe Jennifer spre adopție, din cauza defectului său, care îi putea costa prea mult. Mama ei nu a avut șansa să o țină în brațe. 

Dominique a născut în ziua de Crăciun, iar în primăvară, aceasta, împreună cu sora sa mai mică Christina și Jennifer s-au întâlnit în Ohio pentru prima dată în formulă completă. 

Surorile țin și acum legătura.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel