Dominic Fritz ar fi contact direct COVID-19. Primarul spune că a respectat protocoalele. Ce spun imaginile - FOTO/VIDEO
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, este acuzat că nu a respectat protocolul COVID-19 şi că a plecat din ţară, deşi este contact direct al preşedintelui CJ Timiş, Alin Nica, confirmat pozitiv. 

Dominic Fritz și Alin Nica au participat la semnarea contractului de servicii cu SC Metroul SA pentru obiectivul de investiție “Reabilitare/Modernizare infrastructură feroviară Reșița Nord – Timișoara Nord cu extensie Voiteni – Stamora Moravița - frontieră”.

Conform imaginilor video, la un moment dat cei doi îşi strâng mâna, iar acesta este momentul în care primarul Timişoarei nu respectă protocolul COVID-19, putând fi astfel catalogat drept contact direct. 

Iată ce spune Metodologia de supraveghere a COVID-19, transmisă în urmă cu câteva zile de INSP: 

"Contactul direct este definit ca:

- Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

- Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);

- Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);

- Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;

- Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

- Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție", transmite INSP.

Momentul în care cei doi îşi strâng mâna poate fi văzut în imaginile de mai jos, la minutul 9:33. 

Dominic Fritz a plecat din ţară 

Dominic Fritz consideră că a respectat toate regulile. Astfel, primarul nu se consideră contact direct. 

”În cursul zilei de ieri, dl. primar Dominic Fritz a participat împreună cu dl. Nica la o conferință de presă, la Reșița. Pe tot parcursul acestui eveniment dl. primar a respectat toate regulile de siguranță, deci nu este considerat contact direct, conform normelor în vigoare. Dl. primar a efectuat ieri (miercuri – n.r.) un test PCR la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, deoarece astăzi este invitat la Novi Sad, la o întâlnire cu primarul acestui oraș și la ceremonia de deschidere a anului în care acest oraș va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Testul a ieșit negativ. Domnul primar a repetat testul în această dimineață (joi – n.r.), iar rezultatul a fost, din nou, negativ. Domnul primar îi urează domnului Nica însănătoșire grabnică și multă sănătate”, a transmis Bogdan Marta, consilierul lui Dominic Fritz, conform ziuadevest.ro.

DSP Timiş a transmis, conform sursei citate, că ancheta epidemiologică nu este încă finalizată. 

"În cazul depistării unei persoane pozitive pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, aceasta se supune măsurii de izolare la domiciliu sau la o altă adresă declarată, pentru o perioadă de timp stabilită prin legislaţia în vigoare. Se iniţiază anchetă epidemiologică de către medicul epidemiolog, în cadrul căreia, pe baza afirmaţiilor asumate ale persoanei pozitive, sunt identificaţi contacţii direcţi ai acesteia, conform definiţiei din Metodologie. Contacţilor direcţi le va fi dispusă măsura carantinării pentru o perioadă de timp variabilă, în funcţie de statusul imunologic al acestora (vaccinat /nevaccinat). Toţi cei implicaţi sunt informaţi cu privire la măsurile de profilaxie şi control pe toată perioada izolării/ carantinării. Desfăşurarea unei anchete epidemiologice necesită un interval de timp variabil, în funcţie de complexitatea cazului şi evoluția fenomenului epidemiologic", au transmis cei de la DSP Timis, pentru opiniatimisoarei.ro.

Dacă se dovedeşte că Dominic Fritz a încălcat legislaţia în vigoare privind COVID-19, primarul ar putea risca un dosar penal. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel