Domeniile în care se caută studenți și elevi români pentru angajare pe timpul verii. Ce salariu poți obține
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Zeci de mii de locuri de muncă au fost puse pe piață recent, dintre care aproape jumătate sunt destinate persoanelor fără experiență.

În ultimele șase săptămâni, sectorul ocupării forței de muncă a consemnat o expansiune considerabilă, cu mai mult de 40.000 de locuri de muncă noi disponibile. Dintre acestea, 16.000 de poziții sunt destinate persoanelor fără experiență, conform Agerpres.

Bogdan Badea, directorul general al eJobs.ro, susține majoritatea acestor oportunități sunt cu normă întreagă, dar există și 4.000 de posturi cu normă redusă și aproape 500 sezoniere, pe bază de proiect.

"Deși cea mai mare parte a joburilor din această perioadă continuă să fie tot full-time, vedem și 4.000 de locuri de muncă part-time și aproape 500 sezoniere, pe bază de proiect", spune Bogdan Badea.

Joburi pentru Candidați Fără Experiență

Din totalul joburilor pentru candidații fără experiență:

83,3% sunt în România

11,4% sunt pentru străinătate

5,3% sunt remote

În cazul joburilor sezoniere și pe bază de proiect, procentul celor din străinătate și remote crește:

13,2% pentru străinătate

15,2% remote

Dintre națiunile care dau cele mai numeroase oportunități pentru cei fără experiență se evidențiază Germania, Olanda, Belgia, Grecia, Irlanda, Spania și Italia. Domeniile cu cea mai mare cerere de candidați includ transportul și logistica, comerțul cu amănuntul, sănătatea, serviciile, producția, industria alimentară și turismul.

Preferințele Candidaților pe Segmente de Vârstă

Candidații sub 18 ani au trimis aproape 22.000 de aplicări în ultimele șase săptămâni. Cei cu vârste între 18 și 24 de ani au fost cei mai activi, înregistrând 340.000 de aplicații. Tinerii preferă locurile de muncă cu normă întreagă, însă prezintă interes și pentru:

Joburi pe bază de proiect/sezoniere 20.000 de aplicări

Internship-uri aproape 13.000 de aplicări

Joburi part-time: 161.000 de aplicări

Job-urile Preferate de Tineri

Tinerii sunt atrași în special de: Retail, Call center/BPO, Servicii, IT/telecom, Banking, Turism.

Venitul mediu net la nivel național pentru cei cu până la doi ani de experiență este de 3.500 de lei pe lună, în timp ce așteptările lor salariale se ridică la 4.500 de lei lunar. Pentru locurile de muncă part-time, venitul mediu net este de 3.000 de lei pe lună, conform Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel