Doliu naţional timp de 7 zile după cutremurele din Turcia. Decret prezidenţial
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Recep Erdogan, preşedintele Turciei, a decretat doliu naţional după cutremurele care au lovit ţara luni, 6 februarie. 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în Turcia, după cutremurele al căror bilanţ provizoriu indică peste 2.600 de morţi, relatează AFP.

Potrivit acestui decret publicat de guvern, drapelele vor fi coborâte în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.

Grecia vrea să ofere un "ajutor imediat"

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis l-a contactat telefonic luni pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a oferi "un ajutor imediat" Turciei după cutremurul violent care a devastat sudul ţării şi o parte a Siriei, relatează AFP.

Şeful guvernului elen "a reiterat dorinţa Greciei de a ajuta imediat Turcia" şi a transmis "cele mai sincere condoleanţe", potrivit unui comunicat al serviciilor sale, în timp ce între cei doi vecini şi rivali istorici sunt tensiuni puternice.

Mitsotakis a dat asigurări puţin mai devreme că "va pune la dispoziţia Turciei toate forţele noastre" şi a anunţat trimiterea unui avion al Forţelor Aeriene Elene cu aproximativ 20 de pompieri şi ajutor umanitar.

Este un "cutremur catastrofal", a adăugat el, precizând că Grecia ar putea furniza Turciei "diverse echipamente, echipamente medicale, paturi, corturi", în funcţie de nevoile acesteia.

Ultima convorbire între cei doi lideri datează de la un incident în octombrie anul trecut la Praga, în timpul lansării comunităţii politice europene, a declarat pentru AFP o sursă din serviciile premierului grec. Mitsotakis a plecat mai devreme de la un dineu al şefilor de stat şi de guvern când preşedintele Erdogan a criticat Grecia, pe care a acuzat-o că este responsabilă pentru instabilitatea din Marea Mediterană.

Cele două ţări partenere din cadrul NATO se opun ferm pe problema migraţiei, în timp ce Atena este acuzată că practică revenirea migranţilor la graniţa cu Turcia. De asemenea, cele două ţări au discuţii pe tema hidrocarburilor din Marea Mediterană pe fondul punerii în discuţie a graniţelor de către Ankara, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel