Doliu în sportul românesc: Gheorghe Berceanu, fost campion olimpic și mondial la lupte greco-romane, a murit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Doliu în sportul românesc - Gheorghe Berceanu, fost campion olimpic și mondial la lupte greco-romane, ne-a părăsit. Sursa foto - gsp.ro
Doliu în sportul românesc - Gheorghe Berceanu, fost campion olimpic și mondial la lupte greco-romane, ne-a părăsit. Sursa foto - gsp.ro
Gheorghe Berceanu, campion olimpic la lupte greco-romane în 1972, la Jocurile de la Munchen, o adevărată legendă a sportului românesc, a decedat, azi, la 72 de ani. Acesta a suferit un infarct în timp ce se afla la Slatina. 

Berceanu, poreclit „Hercule de buzunar”, datorită staturii sale, 1.50 metri, fusese la Târgu Jiu, la o reunire a foștilor luptători. La întoarcere, s-a oprit la Slatina, unde a făcut infarct. 

Berceanu a început să practice luptele greco-romane la Clubul Electroputere din Craiova, sub îndrumarea antrenorului Ilie Marinescu, după care s-a transferat la clubul Steaua București unde a fost legitimat până la retragerea din activitatea sportivă. În limitele categoriei 48 kg a cucerit opt titluri naționale.

A participat la doua ediții ale JO, in 1972, la Munchen, unde a cucerit titlul olimpic si in 1976, la Montreal, unde a obținut medalia de argint.

A fost triplu campion european, in 1970, 1972 și 1973 si dublu campion mondial, în 1969 și 1970. După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor la secția de lupte greco-romane a clubului Steaua București. A primit titlul de Sportiv Emerit, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de cavaler. La începutul lunii septembrie, cu ocazia Campionatului Mondial de Lupte Seniori de la Belgrad, Gheorghe Berceanu urma să fie inclus în Hall of Fame-ul Federatiei Internaționale de Lupte.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel