Doliu în lumea presei. Jurnalistul Octavian Vintilă a murit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Octavian Vintilă, fost scrimer și jurnalist sportiv, a murit. A fost vocea radio pentru șase ediții ale Jocurilor Olimpice, începând din 1980.

Octavian Vintilă, jurnalistul care a fost vocea de la Radio la șase ediții ale Jocurilor Olimpice, a murit la 86 de ani.

Jurnalistul a fost și sportiv de performanță, la 20 de ani era considerat unul dintre cei mai buni scrimeri ai României. După retragerea din activitatea competițională, Vintilă a fost și comentator sportiv la Radio România Actualități, de la microfonul căruia a comentat exercițiul la sol al Nadiei Comăneci, de la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, dar și finala atletei Gabriela Szabo, de la JO Syndey 2020.

De asemenea a fost prezent și la finala Steaua - Barcelona 2-0, de la Sevilla, din 7 mai 1986, atunci când trupa din Ghencea a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Pe vremea aceea, Octavian Vintilă și regretatul Cristian Țopescu erau angajați la biroul de presă al celor de la CSA Steaua, scrie digisport.ro.

Cine a fost Octavian Vintilă

Octavian Vintilă s-a născut la 22 iunie 1938, la Ploiești, județul Prahova, și s-a stins din viață, vineri 19 aprilie 2024, la vârsta de 86 de ani.

În cariera sportivă, Octavian Vintilă a descoperit scrima la CS Petrolul din Ploiești, sub îndrumarea antrenorului Ion Popescu, apoi a lui Vasile Chelaru. La vârsta de 20 ani s-a alăturat clubului Steaua București, cu care a fost campion republican pe echipe toată cariera sa, cu excepția anului 1961. A cucerit și titlul național la individual în 1968 și în 1969. Cu lotul olimpic al României a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1964 de la Tokyo și la cele din 1972 de la Munchen, unde România s-a clasat pe locul 4 la proba pe echipe.

După ce s-a retras din activitatea competițională, a devenit arbitru internațional de scrimă și a fost vicepreședinte al Federației Române de Scrimă din 1975 până în 2000. În paralel, a devenit jurnalist, lucrând la biroul de presă al clubului Steaua împreună cu Cristian Țopescu.

Apoi a fost comentator sportiv și realizator de programe la Radio România Actualități. De-a lungul carierei sale a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice, începând cu ediția din 1976. A fost președintele Asociației Presei Sportive (APS) din România din 2006 până în 2011. Pentru realizările sale i s-a conferit gradul de comandor în Ordinul Național ”Serviciul Credincios”, conform RRA, citat de digisport.ro

Reacția COSR

”Drum lin printre stele! Octavian Vintilă, cunoscutul comentator radio, s-a stins din viață, la 86 de ani.Dincolo de cariera sa impresionată ca jurnalist, a comentat 6 ediții de Jocuri Olimpice, Octavian Vintilă a participat ca sportiv, sabrer, la două ediții de Jocuri Olimpice, Mexico 1968 și Munchen 1972. În Germania a terminat pe locul 4 cu echipa.

A fost campion național la sabie. A fost vicepreședinte al Federației Române de Scrimă.Mișcarea Olimpică îi este recunoscătoare pentru tot ceea ce a făcut pentru sport și îi va pastra vie memoria! Dumnezeu să-l odihnească”; a transmis Comitetul Olimpic Sportiv Român pe pagina de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel